Presedintele american Barack Obama a indemnat sambata, in Peru, comunitatea internationala sa nu traga concluzii negative despre presedintele-ales Donald Trump inainte ca acesta sa aiba ocazia sa demonstreze ce poate, relateaza Reuters.

“Principalul meu mesaj pentru voi (…) si mesajul pe care l-am transmis in Europa este sa nu presupunem ce este mai rau”, a spus Obama unui grup de tineri in timpul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri din Peru.

„Asteptati pana cand administratia este investita, pana cand stabileste politici si apoi puteti emite aprecieri privind daca respecta sau nu interesele comunitatii internationale de a trai in pace si prosperitate impreuna”, a adaugat el.

In ultima etapa a turneului sau international de adio, ce a inclus vizite in Grecia si Germania, Obama a continuat eforturile de linistire a anxietatii comunitatii internationale, dupa victoria-surpriza a republicanului Donald Trump in fata rivalei sale democrate Hillary Clinton.

“Va fi important pentru toata lumea sa nu emita judecati imediate, ci sa ii oferim acestui nou presedinte-ales o sansa sa isi construiasca echipa, sa examineze problemele, sa stabileasca ce politici va avea, pentru ca, dupa cum am spus intotdeauna, modul in care faci campanie nu este intotdeauna acelasi cu modul cum guvernezi”, a afirmat Obama.

Obama si-a exprimat speranta ca echipa lui Trump va vedea meritele politicilor democrate, desi presedintele-ales a promis ca le va anula. Intr-un atac voala la adresa republicanului, el a insistat asupra valorilor democratice pe care Trump a fost acuzat ca le ignora.

„Vedeti unele tari care fac regrese in ceea ce priveste libertatea presei, libertatea internetului, respectarea opozitiei politice si societatii civile”, a spus el sambata.

Trump le-a interzis unor institutii media sa acopere evenimentele sale de campanie. In plus, el a amenintat-o pe Clinton cu inchisoarea, in timpul unei dezbateri televizate.

Desi Obama a reusit sa le dea asigurari tarilor europene ca Trump va respecta angajamentele SUA fata de NATO, celelalte asigurari oferite de liderul de la Casa Alba, in special in ceea ce priveste politica latino-americana, par mai degraba bazate pe optimism, decat pe informatiile privind planurile lui Trump, scrie News.ro.

„In ceea ce priveste America Latina, nu anticipez schimbari majore in ceea ce priveste politica”, a spus el, citand comertul drept o exceptie cheie.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Trump a castigat alegerile dupa ce a promis sa construiasca un zid la granita SUA cu Mexicul, sa anuleze acorduri comerciale si sa le interzica temporar musulmanilor accesul in Statele Unite.

Obama a incercat sa linisteasca temerile si prin asigurarea unui transfer lin al puterii, exprimandu-si optimismul ca presedintele-ales va renunta la retorica din campanie si se va confrunta cu realitatea functiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.