Presedintele Barack Obama a dat asigurari luni noaptea, in prima conferinta de presa de dupa alegerile prezidentiale, ca republicanul Donald Trump are de gand sa guverneze Statele Unite intr-un mod mai pragmatic decat a sugerat in timpul cursei pentru Casa Alba. De asemenea, liderul american a explicat ca presedintele republican are un angajament de respectat vizavi de partenerii NATO, transmite Washington Post.

”Urmeaza sa fie presedinte in ciuda experientelor sau presupunelor pe care le-a lansat in Casa Alba. Administratia are o metoda de a trezi orice presedinte la realitate”, a declarat Barack Obama, care s-a intalnit saptamana trecuta cu Donald Trump.

Prima conferinta de presa a liderului american dupa scrutinul prezidential a avut loc cu putin timp inainte de plecarea intr-o vizita internationala in Grecia, Germania si Peru. Presedintele Obama urmeasca sa se intalneasca cu zeci de lideri internationali, care isi vor prezenta ingrijorarile legate de viitorul ocupant de la Casa Alba.

Obama i-a cerut presedintelui republican sa respecte ”acele norme considerate vitale pentru o democratie functionala”, precum ar fi ”amabilitatea, toleranta si dorinta de a respecta logica, faptele si analiza”. Liderul american l-a acuzat in ultimele luni pe miliardarul republican ca incalca toate normele in timpul unei campanii electorale extrem de amare si divizive, scrie News.ro.

Insa, Barack Obama a adoptat o nota ceva mai optimista dupa rezultatele socante ale alegerilor prezidentiale.

”Cred ca este sincer in dorinta sa de a fi un presedinte de succes si de a duce aceasta natiune mai depate. Nu cred ca vreun presedinte se gandeste rational cum sa starneasca furia si sa duca la alienarea a jumatate de natiune”, a declarat presedintele Obama.

De asemenea, liderul american a dat asigurari aliatilor si partenerilor internationali ca presedintele republoican a ”exprimat un mare interes in mentinerea relatiilor noastre strategice de baca”, inclusiv a celor din NATO. Barack Obama a promis ca americanii au un angajament din a-si apara aliatii.

Barack Obama a incercat pe parcursul conferintei de presa sa calmeze spiritele si sa dea asigurari intr-o natiune puternic divizata de alegerile prezidentiale.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Presedintele american a precizat ca el si Donald Trump au viziuni complet diferite cu privire la viitorul Statelor Unite. Obama a explicat chiar ca ingrijorarile sale cu privire la capacitarea noului presedinte de a conduce administratia, precum si temperamentul sau problematic nu au disparut peste noapte.

”Desigur ca am ingrijorari”, a declarat actualul lider american.

Insa, Barack Obama a sustinut ca cea mai importanta consolare reprezinta timpul indelungat care trebuie investit pentru a schimba ceva la Washington.

”Executivul federal si democratia noastra nu sunt tocmai barci de mare viteza, mai degraba nave de croaziera”, a mentionat presedintele Obama.

De asemenea, actualul presedinte si-a exprimat speranta ca miliardarul republican nu va renunta la Obamacare, la acordul nuclear cu Teheranul sau la acordul climatic de la Paris odata ce ajunge la Casa Alba.

”Nu cred ca este o persoana condusa de o ideologie, cred ca inainte de toate el este pragmatic. O asemenea calitate poate sa-i serveasca extraordinar, atat timp cat are oameni buni in jurul sau si are o directie de actiune clara”, a declarat Obama.

Presedintele american a explicat ca in asemenea momente este important sa trimita un mesaj de unirare pentru minoritati, femei si alte grupuri de populatie marginalizate, care s-au aratat ingrijorate de rezultatele alegerilor prezidentiale.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Barack Obama l-a avertizat pe miliardarul republican ca nu va putea sa guverneze asa cum a declarat in campania electorala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.