Autoritatile neozeelandeze au anuntat ca un tsunami a lovit coasta nord-estica a Noii Zeelande, dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade a zguduit localitatea Christchurch. Un al doilea val tsunami a lovit insulele Chantham, situate la aproximativ 680 de kilometri est de coasta Noii Zeelande, scrie Reuters.

Neozeelandezii au raportat ca primele valuri tsunami au ajuns in Kaikoura, precum si in capitala Wellington.

Cel putin o persoana a fost ranita, dupa ce autovehiculul sau s-a rasturnat pe o portiune de drum distrusa de cutremur. Salvatorii au intervenit si au transportat persoana ranita la un spital din Cheviot. Insa, toata alimentarea cu electricitate a cazut in Cheviot.

De asemenea, alimentarea cu electricitate s-a oprit in multe regiuni ale tarii, iar drumurile au fost puternic avariate in localitatea Cheviot, situata pe insula sudica a Noii Zeelande.

Garda Civila anunta ca tarmurile din apropierea epicentrului ar urma sa fie lovite de valuri tsunami cu o inaltime de trei pana la cinci metri mai mare decat este normal. Zonele cele mai vulnerabile sunt cuprinse intre Blenheim si peninsula Banks. De asemenea, riscul de valuri tsunami persista in insulele Chantham.

Restul costei estice se poate astepta la valuri cu o inaltime de unul pana la trei metri fata de situatia normala, precizeaza news.ro.

De asemenea, mai multe centre de evacuare au fost deschise in zonele inalte de pe coasta estica, iar replicile continua sa zguduie Noua Zeelanda.

Reteaua de telefonie mobila s-a prabusit in mai multe regiuni ale tarii.

Autoritatile au activat sirenele de tsunami in mai multe orase de pe insula sudica, inclusiv Christchurch.

Ultimul mesaj al gazii civile recomanda locuitorilor de pe coasta estica sa se indrepte spre zone mai inalte, in vreme ce neozeelandezi din alte regiuni ar trebui sa stea departe de plaje.

In Auckland, autoritatile locale nu au cerut locuitorilor sa evacueze zonele de coasta dupa seismul puternic. Metropola Auckland este situata in partea nordica a Noii Zeelande, in vreme ce cutremurul s-a produs in partea superioara a insulei sudice, in apropiere de Christchurch si Wellington.

Citeste si:
Cutremur de 4 grade pe scara Richter in Vrancea
Cutremur de 4 grade pe scara...

De asemenea, neozeelandezi au raportat trafic aglomerat pe drumurile spre regiunile inalte, unde ar trebui sa se adaposteasca de valurile tsunami.

Circulatia trenurilor a fost oprita pe tot teritoriul Noii Zeelande.

Autoritatile recomanda locuitorilor sa asculte radioul national pentru ultimele informatii cu privire la zonele afectate de valurile tsunami.

Autoritatile au explicat ca primele valuri tsunami, care au avut o inaltime de pana la doi metri, ar putea sa nu fie cele mai puternice.

Un seismolog neozeelandez a precizat ca instrumentele au detectat o crestere a fluxului cu pana la un metru in regiunea North Cantebury.

”Aceasta este o crestere mare, iar oamenii ar trebui sa o ia in serios”, a declarat Anna Kaiser.

Seismul s-a produs la scurt timp dupa miezul noptii la aproximativ 91 de kilometri de Christchurch - cea mai mare localitatea de pe insula sudica a Noii Zeelande.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Autoritatile neozeelandeze au precizat ca este prea devreme pentru a estima pagubele.

”Intreaga casa s-a cutremurat, iar alimentarea cu electricitate a cazut”, a precizat o locuitoare din Takaka.

Mai multe replici s-au produs, dintre care cea mai puternica cu o magnitudine de 6,1 grade.

Nu exista informatii despre pagubele materiale si umane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.