Acordul referitor la schimbarile climatice incheiat la Paris in decembrie 2015, in cadrul celei de-a 21-a Conferinte a partilor (COP 21) la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (CCONUSC), intra in vigoare la 4 noiembrie, dupa cum a anuntat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Documentul istoric, ratificat de principalii trei poluatori ai lumii, Statele Unite, China si India, dar si de Uniunea Europeana, stabileste un plan de actiune la nivel global, pe termen lung, in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Spre deosebire de protocolul de la Kyoto din 1997, care a avut nevoie de opt ani pentru a intra in vigoare si care viza doar tarile bogate, Acordul de la Paris urmeaza sa fie pus in aplicare rapid, subliniaza Reuters. Guvernele tarilor semnatare au convenit ca obiectiv pe termen lung sa limiteze cresterea temperaturii globale la sub 2 grade Celsius fata de perioada preindustriala si sa continue eforturile pentru a cobori aceasta limita de crestere pana la 1,5 grade Celsius pentru a reduce astfel riscurile si impactul schimbarilor climatice.

De asemenea, acordul mentioneaza nevoia de a atinge un varf al emisiilor de gaze cu efect de sera cat mai scazut posibil (recunoscand totusi ca acest lucru va necesita o perioada mai lunga pentru tarile in curs de dezvoltare) si de a adopta cat mai rapid reduceri rapide ale poluarii in concordanta cu cele mai bune studii stiintifice disponibile.

Inaintea si in timpul conferintei de la Paris, tarile au transmis planuri nationale cuprinzatoare de actiune in domeniul climei. Acestea nu sunt suficiente pentru a asigura tinta de mentinere a cresterii temperaturii globale sub limita de 2 grade Celsius fata de perioada preindustriala, insa acordul traseaza modalitatea in care se poate atinge acest deziderat, mentioneaza sursa citata. Dintre cele 195 de state reprezentate la conferinta din capitala Frantei, 186 au anuntat masuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana la orizontul anului 2030. Dar chiar si daca aceste masuri vor fi respectate intocmai, ele ar duce la o crestere a temperaturii medii globale de aproximativ 3 grade Celsius.

In temeiul Acordului de la Paris, incepand din 2023, partile urmeaza sa realizeze un bilant la nivel mondial, la fiecare 5 ani, bazat pe cele mai recente date stiintifice si date privind punerea in aplicare existente la momentul respectiv, care va monitoriza progresele inregistrate si va analiza situatia in ceea ce priveste reducerea emisiilor, adaptarile efectuate si sprijinul acordat, iar contributia succesiva a fiecarei parti trebuie sa reprezinte o evolutie fata de contributia sa precedenta si sa reflecte cel mai ridicat nivel de ambitie al acesteia, transmite Agerpres.

Citeste si:
Donald Trump ar fi dispus sa semneze o noua versiune a Acordului de...
Donald Trump ar fi dispus sa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.