Cei doi copresedinti si mai multi deputati ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestati preventiv in cursul noptii de joi spre vineri, masura care risca sa creasca tensiunile in sud-estul tarii cu populatie majoritar kurda, relateaza AFP.

Selahattin Demirtas si Figen Yuksekdag, care conduc impreuna HDP, au fost retinuti in cadrul unei anchete "antiteroriste" legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agentiei de presa Anadolu.

Aceste arestari, ordonate de parchetul din Diyarbakir (sud-est), constituie o actiune fara precedent impotriva HDP, partid care se opune ferm presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Cu 59 de deputati, HDP este a treia forta parlamentara a tarii.

In total, cel putin 11 deputati ai HDP au fost arestati preventiv, potrivit unei liste difuzate de partid si de Ministerul de Interne. Printre ei figureaza personalitati de renume, precum Idris Baluken, presedintele grupului parlamentar HDP, si Sirri Sureyya Önder, influent militant pentru cauza kurda, transmite Agerpres.

O perchezitie era in curs de desfasurare in jurul orei locale 04:00 (01:00 GMT) la sediul central al HDP din Ankara, conform unor imagini transmise in direct de canalul de stiri NTV.

"HDP lanseaza un apel comunitatii internationale sa reactioneze impotriva acestei lovituri din partea regimului Erdogan", a declarat partidul pe contul sau Twitter.

Aceasta vasta razie nocturna intervine intr-un context foarte tensionat in sud-estul tarii, cu populatie majoritar kurda, insangerat de lupte cotidiene intre fortele de securitate si membri ai PKK, organizatie declarata "terorista" de Ankara, Washington si Bruxelles.

Cei doi lideri partidului — Demirtas si Yuksekdag — fac obiectul mai multor anchete pentru presupuse legaturi cu rebelii kurzi. Potrivit Anadolu, retinerea lor in arest preventiv a fost decisa dupa ce ei ar fi refuzat sa raspunda unor convocari judiciare.

Aceasta arestare intervine in contextul starii de urgenta instituite in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat din iulie. Unele organizatii neguvernamentale acuza autoritatile turce de persecutarea canalelor media critice si oponentilor sub pretextul urmaririi presupusilor pucisti.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

"O veste foarte proasta vine din Turcia. Din nou. In acest moment, membri ai HDP din Parlament sunt pe cale sa fie arestati", si-a exprimat regretul pe Twitter Kati Piri, raportor al Parlamentului European privind Turcia.

Presedintele Erdogan considera HDP ca fiind strans legat de PKK si a declarat ca nu va mai lua in considerare aceasta formatiune ca interlocutor legitim, calificandu-i cu regularitate pe membrii sai drept "teroristi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.