Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat duminica, dupa semnarea tratatului de liber-schimb UE-Canada, CETA, ca saluta acordul dintre Ottawa, Bucuresti si Sofia pentru ridicarea vizelor.

“Salut decizia Canadei de a ridica vizele pentru totii cetatenii bulgari si romani, la sfarsitul anului 2017”, a spus Tusk.

Duminica, Guvernul romana a anuntat ca, in urma semnarii tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetatenii romani in doua etape, partial de la 1 mai 2017 si total de la 1 decembrie, premierul Dacian Ciolos afirmand ca este "un moment important" atat pentru cetateni, cat si pentru oamenii de afaceri.

Premierul i-a multumit lui Justin Trudeau pentru "implicarea personala" in aceasta negociere.

In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara, informeaza Guvernul. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.

Acordul cu Ottawa a fost blocat saptamani la rand, din cauza Guvernelor regionale din Belgia. In plus, Romania si Bulgaria au cerut garantii scrise din partea Canadei privind ridicarea vizelor cat mai rapid.

In cele din urma, tara noastra a obtinut ridicarea vizelor in doua etape. Astfel, Guvernul Canadei si-a luat angajamentul de elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani in ultima luna a anului viitor, scrie News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.