International14 Octombrie 201613:15

Lectura de un minut

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite l-a desemnat oficial joi pe fostul premier portughez Antonio Guterres drept succesorul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru un mandat de 5 ani, informeaza AFP si Reuters citate de Agerpres.

Guterres, 67 de ani, a fost timp de 10 ani seful Inaltului Comisariat pentru Refugiati si a fost desemnat candidat favorit cu unanimitate de voturi, saptamana trecuta, de catre membrii Consiliului de Securitate.

Guterres, al carui mandat va incepe la 1 ianuarie 2017, a promis sa actioneze ca un 'mediator onest' si a afirmat ca va avea o abordare umila in incercarea de a solutiona probleme globale, acordand o atentie deosebita demnitatii umane.

"Diversitatea ne aduce impreuna, nu ne desparte", a declarat Guterres in fata Adunarii Generale a ONU.

'Trebuie sa fim siguri ca suntem capabili sa spargem aceasta alianta intre toate acele grupari teroriste sau extremisti violenti, pe de o parte, si manifestari de populism si xenofobie, pe de alta parte', a subliniat el.

Citeste si:
ONU: Zeci de milioane de oameni riscă să își piardă locurile de muncă
ONU: Din cauza...

'Aceste doua parti se intaresc reciproc si trebuie sa fim capabil sa le combatem cu determinare', a mentionat noul secretar general al ONU.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au recomandat in unanimitate saptamana trecuta ca Adunarea Generala sa-l numeasca pe Guterres. El a castigat in fata altor 12 candidati, dintre care sapte sunt femei, in contextul unei campanii pentru alegerea primei femei in aceasta functie.

Guterres a declarat in fata Adunarii Generale ca protejarea si promovarea drepturilor femeilor este un angajament prioritar. El a promis sa lucreze pentru egalitatea intre sexe in cadrul mandatului sau la ONU.

Citeste si:
Dragnea, catre un oficial ALDE: Nu accept, indiferent de la cine...
Dragnea, catre un oficial...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.