Mii de cetateni sauditi au semnat o petitie online in care se cere renuntarea la sistemul patriarhal al tutelei femeilor, sub care persoane de sex feminin necesita permisiunea unei rude de sex masculin pentru a putea exercita actiuni fundamentale, informeaza ziarul Gulf News, citat de Mediafax.

In Arabia Saudita femeile necesita permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a putea calatori, a se casatori, a iesi din inchisoare, pentru a lucra sau a putea beneficia de un tratament medical.

Clerici proeminenti au semnat petitia pentru a indica convingerea ca acest sistem nu isi are originea in legea islamica.

"Aceasta nu este numai o problema a femeilor, ci pune presiune si asupra barbatilor normali", a declarat una dintre persoanele care au semnat petitia.

Tutore este de obicei tatal sau sotul unei femei, o vaduva va fi obligata sa ceara permisiunea fiului sau daca in familie nu exista alte persoane in varsta de sex masculin.

In ultimii ani a existat o crestere a numarului persoanelor care incearca sa puna capat sistemului de tutela al femeilor. In urma cu cinci ani o serie de activisti au inceput a efectua studii cu privire la validitatea religioasa a sistemului tutelei persoanelor de sex feminin.

Petitia a fost semnata de cel putin 14.682 de persoane, iar aproximativ 2.500 de femei au trimis telegrame biroului regelui Arabiei Saudite pentru a-i solicita acestuia eliminarea sistemului de tutela, transmite HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.