Un convoi umanitar al ONU ce aducea alimente intr-o zona siriana controlata de rebeli de langa Alep a fost lovita de bombardamente aeriene, in conditiile in care o incetare a focului ce dura de o saptamana, mediata de SUA si Rusia, s-a destramat dupa o noua intensificare a loviturilor aeriene desfasurate de guvernul sirian, noteaza The Guardian.

Statele Unite au blamat Rusia pentru atacarea convoiului, indiferent daca avioane rusesti au fost implicate sau nu, argumentand ca Moscova era responsabila, potrivit acordului de incetare a focului, de a tine in frau fortele lui Bashar al-Assad.

Atacul asupra convoiului, format din camioane ale Semilunei Rosii siriene, ce transporta alimente furnizate de ONU, ar fi ucis cel putin 12 persoane si ar fi distrus 18 camioane pline cu hrana destinata zecilor de mii de oameni ramasi izolati din cauza luptelor din zona rurala de la vest de orasul Alep.

Lucratorii umanitari spun ca au fost loviti din aer cand descarcau hrana la un depozit din zona Urem al-Kubra, controlata de opozitia siriana.

Primele informatii sugereaza ca cei mai multi dintre cei ucisi erau soferi ai Semilunei Rosii siriene.

Stephen O’Brien, coordonatorul ajutoarelor de urgenta ONU, a spus ca acest convoi fusese clar anuntat si ca ruta sa fusese furnizata tuturor partilor inplicate in conflict.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al Statelor Unite, John Kirby, a declarat ca “destinatia convoiului era cunoscuta de regimul sirian si de Rusia, totusi acesti lucratori umanitari au fost ucisi cand incercau sa ajute poporul sirian”.

“SUA vor ridica aceasta problema direct in fata Rusiei. Din cauza acestei flagrante incalcari a incetarii ostilitatilor vom reevalua posibilitatea viitoarelor cooperari cu Rusia”.

Un inalt oficial american a spus clar ca Washingtonul considera Rusia principalul vinovat, transmite HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.