Agentia Amaq a anuntat ca jihadistii Statului Islamic au doborat duminica un avion de lupta al fortelor guvernamentale siriene in apropierea localitatii Deir ez-Zur.

De asemenea, militarii sirieni au pierdut in timpul noptii mai multe pozitii din apropierea aeropotului Deir ez-Zur, dupa ce raidurile aeriene ale coalitiei internationale au lovit din greseala fortele guvernamentale, scrie Reuters.

”Un bombardier al regimului sirian a fost doborat, dupa ce a fost lovit de jihadistii Statului Islamic din Deir ez-Zur”, sustine agentia de stiri afiliata gruparii teroriste.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat informatia, precizand ca pilotul avionului MIG si-a pierdut viata.

Peste 60 de soldati ai regimului sirian si-au pierdut viata in cursul noptii, dupa ce pozitiile acestora au fost lovite din greseala de catre raidurile aeriene ale coalitiei internationale.

Washingtonul a prezicat ca au fost sistate imediat raidurile aeriene asupra presupuselor pozitii ale jihadistilor Statului Islamic, care s-au dovedit a fi pozitii militare ale fortelor presedintelui Bashar al-Assad, dupa ce Moscova a anuntat ca vehicule militare siriene au fost lovite de proiectile in apropiere de Deir ez-Zur.

Raidurile aeriene ale coalitiei internationale, soldate cu victime in randul fortelor guvernamentale siriene, au pus in pericol viabilitatea armistitiului negociat de Statele Unite si Rusia si au declansat o intalnire de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. De asemenea, incidentul a dus la escaladarea tensiunilor dintre Moscova si Washington, potrivit News.ro.

Statele Unite si-au exprimat regretul prin intermediul executivului rus pentru asa-numita pierdere neintentionata de vieti omenesti in randul fortelor guvernamentale.

Insa, secretarul de presa al Pentagonului a sustinut ca reprezentantii rusi nu au emis initial niciun avertisment atunci cand au fost informati ca avioanele coalitiei internationale vor organiza raiduri in zona unde s-a dovedit ca erau amplasate pozitiile fortelor guvernamentale siriene.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit de urgenta sambata noaptea la solicitarea diplomatilor rusi, care au acuzat coalitia internationala ca pune in pericol armistitiul sirian.

Moscova a sustinut ca raidurile aeriene ale coalitiei internationale sunt o dovada a sprijinului acordat militantilor jihadisti, care au reusit pentru scurt timp sa cucereasca o pozitie a fortelor guvernamentale siriene din apropierea aeroportului localitatii Deir ez-Zor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.