Muzeele publice din Italia vor dona incasarile de duminica pentru lucrari de reconstructie in zonele afectate de cutremurul care a avut loc, miercuri, si in urma caruia au murit 291 de persoane, informeaza bbc.com.

Numeroase biserici si alte cladiri medievale au fost distruse cand seismul cu magnitudine de 6,2 a lovit Amatrice si alte zone din regiunea centrala a Italiei.

Primarul din Amatrice, localitate care a pierdut 235 de locuitori in urma cutremurului, a spus ca vrea sa il readuca la glorie. ”Vrem sa refacem Amatrice, astfel incat sa arate la fel ca atunci cand ei (victimele, n.r.) erau aici. Sa muncim, pentru ei, este ceea ce trebuie sa facem. Ar fi o metoda minunata de a-i face fericiti. Sacrificiul lor inseamna ca le suntem datori cu acest lucru”, a spus el.

Prim-ministrul si presedintele Italiei au asistat, sambata, la inmormantarea a 35 de victime.

”Vom decide impreuna cum sa mergem inainte. Dar nu renunta, asta este extrem de important”, i-a spus prim-ministrul Matteo Renzi unui tanar.

La randul lui, episcopul Giovanni D'Ercole le-a spus oamenilor prezenti la ceremonie ca trebuie sa fie suficient de curajosi sa isi reconstruiasca vietile si orasele.

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a declarat ca seismul a afectat 293 de situri, multe dintre acestea biserici, care fie s-au prabusit, fie au suferit deteriorari grave.

Dario Franceschini le-a cerut italienilor sa viziteze, duminica, in numar cat mai mare, muzeele si siturile arheologice, in semn de solidaritate cu victimele seismului, care vor beneficia de suma stransa.

Guvernul italian a fost criticat pentru ca a esuat in prevenirea deceselor, dupa ce seismul care a avut loc in anul 2009, in L'Aquila, s-a soldat cu 300 de morti.

Orasele istorice nu sunt obligate sa se conformeze regulilor de constructie anti-seism. De multe ori, aceste reguli nu sunt aplicate nici cand sunt construite cladiri noi.

Primarul din Amatrice a mai declarat ca nu se va opri pana cand regulile din constructie nu vor fi imbunatatite. El a solicitat o ”Italie care nu este buna doar in timpul Cupei Mondiale sau Jocurilor Olimpice ori urgentelor, dar si o tara care poate asigura cele mai inalte standarde de siguranta posibile pentru cetatenii ei”.

Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locala 3.36 (4.36, ora Romaniei), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, intr-o zona muntoasa din centrul Italiei. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau ranite sunt turisti aflati in trecere, ceea ce complica identificarea corpurilor.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a anuntat ca a fost confirmat decesul inca unui cetatean roman in cutremurul din Italia, bilantul ajungand la 11, in timp ce 6 romani raniti sunt internati in spitale, iar alti 14 sunt inca disparuti.

Numarul victimelor cutremurului a ajuns, sambata, la 291 de morti, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.