Trupele turce au deschis focul joi asupra combatantilor kurzi sustinuti de Statele Unite, in nordul Siriei, ceea ce subliniaza complicatiile unei incursiuni menite sa securizeze frontiera dintre Siria si Turcia atat in fata organizatiei teroriste Stat Islamic, cat si in fata avansului kurzilor, relateaza Reuters.

O sursa din serviciile turce de securitate a declarat ca armata a deschis focul asupra unor unitati ale YPG aflate la sud de Jarablus, relateaza agentia Anadolu, care a descris actiunea drept focuri de avertisment.

Focuri de arma si explozii au fost auzite in regiune joi, a doua zi dupa lansarea incursiunii.

O parte dintre deflagratii au fost provocate de fortele de securitate turce, care au deminat zona.

Cel putin trei rebeli sirieni sustinuti de turci au fost ucisi in operatiune, insa nu exista victime in randul trupelor turcesti, scrie News.ro.

Rebeli sirieni, sustinuti de fortele speciale, tancuri si avioane turcesti, au intrat miercuri in Jarablus, unul dintre ultimele fiefuri ISIS de la granita dintre Turcia si Siria. Insa presedintele Recep Tayyip Erdogan si inalti oficiali din guvern au spus clar ca obiectivul asa-numitei “Operatiuni Scutul de pe Eufrat” este, pe langa alungarea islamistilor din zona, si impiedicarea militiei kurde YPG sa cucereasca apoi teritoriul.

Turcia, care are a doua armata ca marime din NATO, a cerut ca YPG sa se retraga la est de fluviul Eufrat in termen de o saptamana. Militiile kurde au avansat la vest de fluviu luna aceasta, in cadrul unei operatiuni sustinute de americani pentru a captura orasul Manbij, aflat sub controlul ISIS. Operatiunea s-a incheiat intre timp.

Ankara considera YPG o amenintare, pentru ca are legaturi cu militatii kurzi din sud-estul Turciei, cu care se afla in razboi. In aceste conditii, regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan este alarmat ca evolutia YPG in nordul Siriei de la inceputul razboiului civil din tara araba, in 2011 si se teme ca aceasta ar putea duce la o consolidare a pozitiei kurde la granitele Turciei si ar putea alimenta ambitiile insurgentilor kurzi din Turcia.

La polul opus, Washingtonul considera YPG un aliat de incredere in Siria si formeaza baza coalitiei anti-Assad si anti-ISIS sustinuta de SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.