Turcia depunea eforturi luni sa-l identifice pe foarte tanarul kamikaze care a ucis 54 de detonandu-se, inclusiv multii copii, la o nunta kurda in Gaziantep (sud-est), foarte probabil un atac comis in contul organizatiei Statul Islamic, relateaza AFP.

Gaziantep se afla in apropiere de frontiera cu Siria, iar seful diplomatiei turce Mevlüt Cavusoglu a declarat luni ca frontiera turco-siriana este necesar sa fie "curatata" in intregime de jihadisti din Statul Islamic.

"Este dreptul nostru cel mai natural sa luptam impotriva acestei organizatii teroriste pe teritoriul nostru si in strainatate", a declarat el pentru presa.

Bilantul atacului - cel mai sangeros inregistrat in Turcia anul acesta, a crescut de la 51 la 54 de morti, potrivit agentiei de presa Dogan, care precizeaza ca 66 de persoane erau spitalizate in continuare, dintre care 14 in stare grava.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat duminica faptul ca atacul de sambata a fost comis de catre "un kamikaze care avea intre 12 si 14 ani si care fie s-a detonat, fie avea asupra sa explozivi detonati de la distanta".

El a spus din nou ca primele informatii arata ca Statul Islamic a comis acest atac la o nunta care se desfasura in aer liber, la care se aflau numerosi invitati.

Majoritatea mortilor sunt copii sau adolescenti, a scris presa luni, iar 29 dintre cele 44 de persoane ucise care au fost identificate pana in prezent aveau sub 18 ani. Un oficial turc a declarat ca cel putin 22 de morti erau copii cu varsta sub 14 ani.

Erdogan a mai declarat duminica faptul ca Statul Islamic a incercat "sa se pozitioneze" la Gaziantep, situat la aproximativ 60 de kilometri nord de frontiera cu Siria, unde sosesc numerosi sirieni care fug din calea razboiului ce le devasteaza de cinci ani si jumatate tara, scrie News.ro.

Cotidianul Hurriyet scria ca teste ADN erau in curs, in vederea stabilirii identitatii atacatorului sinucigas.

Este posibil sa fi sosit din Siria, insa Statul Islamic a implantat celule in Turcia - la Gaziantep si la Istanbul -, afirma editorialistul Abdulkadir Selvi.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Fortele turce de securitate cred ca atacul a fost efectuat de jihadisti ca represalii fata de ofensivele in curs contra Statului Islamic, in Siria, ale militiilor kurde si opozitiei siriene sustinute de Ankara.

"Noi platim pretul unei batalii impotriva Statului Islamic", scrie editorialistul.

TOTI MORTII SUNT KURZI

Autoritatile cauta, de asemenea, in mod activ, doua persoane care l-ar fi insotit pe tanarul kamikaze pana la locul unde se desfasura nunta, dupa care au fugit.

Liderul Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) Selahattin Demirtas a anuntat intr-un comunicat ca "toti cei care au fost ucisi erau kurzi".

Tinerii casatoriti - un cuplu care a fugit din calea confruntarilor armate din regiunea Siirt pentru a se instala la Gaziantep in speranta ca vor gasi pacea - au supravietuit, dar sunt traumatizati.

Citeste si:
Săndel Bălan, despre nunta fiicei Andreea Bălan cu Victor Cornea:...
Săndel Bălan, despre nunta...

Potrivit Hurriyet, tipul de bomba folosit - intesata cu metal - este acelasi ca in atacuri precedente ce au vizat adunari prokurde, atribuite Statului Islamic, in 2015, in orasul de frontiera Suruc (34 morti) si in Gara din Ankara (103 morti).

O vesta de explozivi a fost de asemenea gasita, duminica, la locul unde a fost comis atacul in Gaziantep.

In pofida gravitatii atacului, televiziuni proguvernamentale si-au reluat emisiunile obisnuite, interesandu-se din nou de consecintele puciului esuat de la 15 iulie.

Cele 44 de corpuri identificate au fost inhumate in ceremonii foarte emotionante la Gaziantep, duminica. Rude disperate se aruncau pe sicrie, a declarat un fotograf AFP.

Insa in cazul unora durerea a facut loc furiei. Un grup a aruncat cu sticle in politisti, care au ramas la distanta. "Rusine lui Erdogan!", strigau kurzi la adresa presedintelui turc, pe care il acuza ca nu i-a protejat.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

O mama a pierdut patru dintre cei cinci copii ai familiei in atac, iar sotul ei era internat la un spital la terapie intensiva, potrivit ziarului Yeni Safak.

Cele mai tinere dintre victime sunt doi copii - in varsta de patru ani -, potrivit listei mortilor publicate de presa.

Acest atac este ultimul dintr-un val de atentate sangeroase comise in Turcia de un an. Ele au zguduit Istanbulul, Ankara si sud-estul tarii si au fost imputate Statului islamic sau Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se afla in razboi cu Ankara din 1984.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.