Trump genereaza o noua polemica, spunand ca activistii pentru dreptul la arme ar putea actiona impotriva lui Clinton.

Candidatul republican la presedintie, Donald Trump, a sugerat marti ca activistii pentru dreptul de a detine arma ar putea actiona pentru a o opri pe rivala sa democrata Hillary Clinton sa nominalizeze judecatori liberali la Curtea Suprema, ceea ce a generat un nou val de critici la adresa sa, relateaza Reuters.

„Daca ea ajunge sa aleaga judecatorii, nu veti mai putea sa faceti nimic, oameni buni”, a spus Trump la un miting. „Desi oamenii cu Al Doilea Amendament (din Constitutia SUA, ce prevede dreptul de a purta arma – n.r.), poate, nu stiu”, a adaugat el.

Echipa de campanie a lui Clinton a calificat aceste declaratii “periculoase”. “O persoana care vrea sa fie presedintele Satelor Unite nu ar trebui sa sugere violente astfel”, se arata intr-un comunicat al staff-ului fostului secretar de stat american.

Pe de alta parte, atunci cand i s-a cerut sa clarifice ce a vrut sa spuna republicanul, echipa sa de campanie a dat asigurari ca Trump s-a referit la mobilizarea sustinatorilor celui de-Al Doilea Amendament pentru a obtine voturi pentru Trump la alegerile din toamna.

“Se numeste puterea unificarii – oamenii (care sustin – n.r.) Al Doilea Amendament au un spirit extraordinar si sunt foarte unificati, ceea ce le ofera o putere politica mare”, se adauga intr-un comunicat al echipei de campanie a lui Trump.

Atunci cand l-a prezentat pe Trump, la un miting din Fayetteville, Carolina de Nord, fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani a acuzat presa ca a scos declaratia din context pentru a o ajuta pe Hillary Clinton.

“Ce a vrut sa spuna este ca voi (alegatorii – n.r.) aveti puterea de a vota impotriva ei. Voi aveti puterea de a vorbi impotriva ei. Stiti de ce? Pentru ca sunteti americani”, a subliniat el.

Citeste si:
OMS: Poate pulverizarea de alcool sau de clor pe corp să ucidă...
OMS: Poate pulverizarea de...

La randul sau, candidatul lui Trump la vicepresedintie, Mike Pence, a dat asigurari, intr-un interviu pentru NBC News, ca mogulul new-yorkez nu incita la violenta.

Pe ,de alta parte, un fost director CIA, Michael Hayden, care luni a semnat, alaturi de alti 49 de experti in securitate republicani, o scrisoare in care l-au criticat dur pe Trump, a declarat pentru CNN: “Nu esti responsabil numai pentru ceea ce spui. Esti responsabil pentru ce aud oamenii”.

Senatoarea americana Elizabeth Warren, care il critica adesea pe Trump, a scris pe Twitter ca republicanul “face amenintari cu moartea pentru ca este un las patetic care nu poate face fata faptului ca pierde in fata unei fete”.

Mai multi democrati au descris remarcile lui Trump drept inca un semn ca nu este potrivit pentru Casa Alba.

“Nu tratati acest lucru ca pe o gafa politica. Este o amenintare de asasinare, ce creste semnificativ riscul unei tragedii si crize nationale”, a subliniat senatorul Chris Murphy (democrat).

Citeste si:
Fiicele si sotia lui Vadim Tudor, audiate de politisti
Fiicele si sotia lui Vadim...

Imediat dupa ce Trump a facut declaratiile controversate, multi utilizatori ai retelelor de socializare l-au acuzat ca a cerut, practic, asasinarea lui Clinton.

In numai trei ore, Al Doilea Amendament a devenit principalul subiect de pe Twitter, mentionat in peste 60.000 de mesaje.

Dreptul de a detine arma a fost subiect important al campaniei din 2016, pe fondul violentelor care au afectat multe orase americane.

Trump este de partea proprietarilor de arme si si-a concentrat campania pe promisiunea de „lege si ordine”. Inainte de declaratiile de marti, el a sugerat ca militantii ISIS care au ucis 130 de oameni in Franta, anul trecut, ar fi putut fi opriti daca o parte dintre victime ar fi fost inarmate.

Insa echipa de campanie a lui Clinton a reactionat cand Trump a acuzat-o in trecut, ca intentioneaza sa aboleasca Al Doilea Amendament, daca va fi aleasa presedinte.

Citeste si:
Răspunsul lui Orban la declarațiile Gabrielei Firea că sunt locuri...
Răspunsul lui Orban la...

In luna mai, un consilier al lui Clinton a dat asigurari ca fostul secretar de stat vrea sa ia masuri la nivel federal pentru a se asigura ca armele nu ajung in mainile criminalilor, dar va apara Al Doilea Amendament, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.