Statele Unite si aliatii au incercat miercuri sa obtina o condamnare ferma si unanima din partea Consiliului de Securitate al ONU, dupa ultimele tiruri cu rachete balistice din Coreea de Nord. Potrivit AFP, eforturile au fost blocate de China.

Dupa doua ore de consultari cu usile inchise, ambasadoarea americana la ONU Samantha Power si omologul ei japonez Koro Bessho au declarat ca mai multe state membre ale consiliului au condamnat cu fermitate lansarea de miercuri a unei rachete nord-coreene, care a ajuns pentru prima data in zona economica exclusiva a Japoniei din apele internationale. Lor li s-a alaturat si reprezentantul Coreei de Sud.

"Am toate motivele sa cred ca consiliul va reusi sa se adune rapid si unitar pentru a denunta ultimele tiruri (...) o amenintare noua si grava la adresa pacii si securitatii internationale," a declarat Power. Ea a mai spus ca Washingtonul va continua sa insiste pentru aplicarea completa a rezolutiei 2270, adoptata de consiliu in martie, care a inasprit sanctiunile internationale impotriva Coreei de Nord, ca raspuns la al patrulea test nuclear efectuat de aceasta tara si la lansarea unei rachete.

Si Bessho a pledat pentru "un mesaj de fermitate" din partea consiliului, ca raspuns la "o actiune total inacceptabila din partea Coreei de Nord". Diplomatul nipon si-a exprimat speranta intr-un acord "imediat ce va fi posibil".

La intrarea in consiliu, ambasadorul britanic ajdunct Peter Wilson apreciase apreciat ca ar trebui luate in considerare masuri suplimentare, daca Phenianul ramane inflexibil. "Ar trebui sa luam in considerare toate mijloacele de a-i convinge pe nord-coreeni sa-si respecte angajamentele internationale", a declarat el ziaristilor.

Implementarea rezolutiei 2270 depinde insa de China, principalul partener comercial si singurul sustinator al Phenianului. Ambasadorul chinez Liu Jieyi a fost reticent fata de ziaristi, apreciaza AFP. El a declarat ca "trebuie sa lucram in mod responsabil pentru a garanta reducerea tensiunilor" in peninsula coreeana si ca "nu trebuie intreprins nimic din ce ar putea exacerba aceste tensiuni". Referindu-se evident la scutul antiracheta american care urmeaza sa fie amplasat in Coreea de Sud, reprezentantul Beijingului a subliniat ca "anumiti factori contribuie la tensiune". China considera scutul o amenintare la adresa propriei sale securitati, transmite HotNews.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.