Seful Consiliului Europei, principala institutie europeana care monitorizeaza respectarea drepturilor omului, a aprobat miercuri “epurarea” institutiilor statului dupa tentativa de lovitura de stat din Turcia, relateaza France 24.

Thorbjorn Jagland – unul dintre cei mai inalti oficiali europeni care a vizitat Turcia dupa tentativa de puci din 15 iulie – a declarat ca Europa nu intelege suficient de bine provocarile cu care se confrunta Ankara.

“Bineinteles ca recunosc ca trebuie rezolvata problema celor care se afla in spatele loviturii de stat si in aceasta structura secreta” a clericului de opozitie Fethullah Gulen, pe care Turcia il acuza ca a orchestrat puciul, a spus Jagland dupa discutii cu ministrul de Externe de la Ankara Mevlut Cavusoglu.

“As vrea sa spun ca exista prea putina intelegere din partea Europei privind provocarile pe care le-a generat aceasta institutiilor democratice si de stat in Turcia”, a adaugat oficialul, referindu-se la sustinatorii lui Gulen.

“In schimb noi am fost informati despre aceasta in urma cu foarte mult timp. Deci, bineinteles, vedem necesitatea de curatare”, a afirmat seful CoE.

Jagland a subliniat si importanta ca toate masurile sa respecte statul de drept si Conventia Europeana pentru Drepturile Omului.

El si-a exprimat si satisfactia ca Turcia vrea sa lucreze cu institutia sa in perioada urmatoare. “Este cea mai buna cale pentru a traversa acest proces necesar”, a afirmat oficialul.

Declaratiile sale contrasteaza puternic cu tonul altor oficiali europeni, care si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu amploarea masurilor de represiune.

CoE promoveaza democratia si statul de drept in Europa, iar membrii sai includ si state care nu fac parte din UE, precum Turcia si Rusia.

In noaptea de 15-16 iulie, o factiune din armata turca a incercat sa rastoarne regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au sustinut ca vor sa protejeze statul turc de influentele islamice pe care incearca sa le introduca liderul de stat.

Citeste si:
Rusia neagă acuzația Republicii Moldova. Moscova nu pregătește...
Rusia neagă acuzația...

Lovitura de stat a esuat dupa cateva ore, atunci cand sute de mii de sustinatori ai presedintelui au iesit in strada.

Autoritatile turce il acuza pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat.

Dupa tentativa de lovitura de stat, circa 18.000 de persoane - militari, politisti, academicieni, profesori universitari, medici, judecatori, procurori, functionari publici, precum si jurnalisti – sunt urmariti in justitie, in timp ce aproximativ 50.0000 au fost concediati.

De asemenea, peste 100 de institutii media au fost inchise de catre autoritatile turce, printre care se numara trei agentii de stiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio si 45 de cotidiene, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.