Candidatul republican la alegerile prezidentiale, Donald Trump, si-a luat angajamentul joi, in discursul rostit in marja Conventiei de la Cleveland, sa respinga amenintarile multiple cu care se confrunta in prezent Statele Unite si sa puna oamenii de rand pe primul plan, relateaza BBC News.

Zugravind o imagine sumbra a starii in care se afla natiunea, el a promis ca, daca va fi ales presedinte, Statele Unite vor intra intr-o noua era.

“Ne vom conduce tara inapoi catre siguranta, prosperitate si pace. Vom fi o tara a generozitatii si caldurii. Dar vom fi si o tara a legii si ordinii”, a spus el in discursul de circa o ora.

Adresandu-se “americanilor uitati”, car muncesc din greu, dar nu mai au un cuvant de spus, el a subliniat: “Sunt eu vocea voastra”. „Am intrat in arena politica pentru ca cei puternici sa nu mai poate bate oamenii car enu se pot apara singuri (…). Nimeni nu stie sistemul mai bine decat mine, de aceea numai eu pot sa il repar”, a declarat el.

Intr-o distantare de politicile republicane clasice, Trump a evocat in discurs si tema acceptarii drepturilor minoritatilor sexuale, pe care a prezentat-o prin prisma valorilor americane. “Voi face tot ce imi va stat in putere pentru a ne apara cetatenii din minoritatile sexuale de violenta (…), de ideologia straina a urii”, a spus el, in aplauzele unei parti a publicului. “Ca republican, este o placere sa va aud aclamand ceea ce tocmai am spus”, a adaugat el.

Intr-un discurs menit sa dea tonul campaniei pentru alegerile generale, Trump a incercat sa le raspunda republicanilor care spun ca cel mai bun de a unifica partidul divizat este sa detalieze de ce nu ar trebui aleasa democrata Hillary Clinton la Casa Alba, relateaza Reuters.

El a acuzat-o pe Clinton ca a lasat in urma, la finalul mandatului de secretar de stat, o mostenire a “mortii, distrugerii, terorismului si slabiciunilor”.

In timp ce multimea a scandat “Inchideti-o” pentru modul in care a administrat politica externa a SUA, Trump le-a facut cu mana si le-a spus: “Sa o infrangem in noiembrie”. Mii de sustinatori stransi in sala unde se desfasoara Conventia Republicana l-au aprobat zgomotos.

El a denuntat politicile rivalei sale democrate privind consolidarea nationala in Irak, Afganistan, Egipt , Libia si Siria, care au fost introduse, intr-o anumita masura, de George W. Bush. El nu l-a mentionat, insa nominal pe ultimul presedinte republican, care a lansat razboaiele din Afganistan si Irak. Omul de afaceri a subliniat totusi ca masurile luate au inrautatit situatia, potrivit NEWS.ro.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

De asemenea, omul de afaceri a acuzat-o pe Clinton pentru dezvoltarea organizatiei teroriste Stat Islamic si a criticat faptul ca este dispusa sa accepte mii de refugiati sirieni.

“Dupa 15 ani de razboaie in Orientul Mijlociu, dupa miliarde de dolari cheltuiti si mii de vieti pierdute, situatia este mai proasta decat a fost vreodata inainte. Aceasta este mostenirea lui Hillary Clinton: moarte, distrugere, terorism si slabiciune”, a subliniat el.

In discurs, Trump nu a oferit prea multe detalii despre politicile sale, ci a preferat sa se prezinte ca o alternativa moderna la politicienii traditionali, dispus sa analizeze abordari noi la probleme dificile si sa faca oamenii de rand sa nu se mai simta abandonati.“Mesajul lui Hillary Clinton este ca lucrurile nu se vor schimba niciodata. Mesajul meu este ca lucrurile trebuie sa schimbe – si trebuie sa se schimbe acum”, a adaugat Trump.

Citeste si:
Cum te poate ajuta o campanie de advertoriale SEO?
Cum te poate ajuta o campanie...

Referindu-se la valul de violente care afecteaza orasele americane, candidatul republican a promis ca va reintroduce legea si ordinea, avertizand ca 180.000 de imigranti ilegali care au cazier judiciar “se plimba liberi, amenintand cetatenii pasnici”. “Vom opri acest lucru”, a spus el, reiterandu-si promisiunea de a construi “un mare zid la granita” cu Mexicul.

De asemenea, el a dat asigurari ca va pune capat rapid violentelor ce au dominat paginile ziarelor in ultima perioada, precum uciderea a cinci ofiteri de politie din Dallas, in urma cu doua saptamani.

„Am un mesaj pentru voi toti: infractiunile si violenta care afecteaza in prezent natiunea noastra se vor incheia in curand. Incepand din 20 ianuarie 2017, siguranta va reveni”, a subliniat el, facand referire la faptul ca mandatul urmatorului presedinte al SUA va incepe pe 20 ianuarie.

Citeste si:
Israelul a acceptat să-și amâne ofensiva terestră în Fâșia Gaza...
Israelul a acceptat să-și...

Pe plan economic, Trump a spus ca va evitat acordurile comerciale multinationale, preferandu-le pe cele bilaterale. El vrea sa renegocieze NAFTA, acordul comercial dintre SUA, Canada si Mexic. De asemenea, a anuntat ca va penaliza companiile care isi muta activitatea in strainatate, dupa care aduc produsele fabricate in alte tari inapoi in Statele Unite.

„Nu vom semna niciodata acorduri comerciale proaste”, a subliniat Trump. “America pe plinul plan!”, a adaugat el.

Discursul lui Trump, in varsta de 70 de ani, a pus capat Conventiei de patru zile care a subliniat lupta sa pentru a repara fisurile din Partidul Republican privind retorica sa agresiva antiimigranti si temerile legate de temperamentul sau.

Evenimentul sau a fost boicotat de o mare parte a elitei republicane, precum membrii familiei Bush si candidatul republican la prezidentialele din 2012, Mitt Romney.

Citeste si:
Hilarry Clinton, atac la Bernie Sanders: "N-a realizat nimic"
Hilarry Clinton, atac la...

Omul de afaceri new-yorkez, care nu a ocupat niciodata o functie politica, a avut nevoie de o performanta puternica joi seara, pentru a creste in sondaje, in conditiile in care democratii se pregatesc de propria lor Conventie, la Philadelphia, saptamana viitoare. Aceste eveniment, in marja caruia Hillary Clinton va fi desemnata oficiala candidata la Casa Alba, se anunta mult mai bine pus la punct decat Conventia Republicana.

La finalul discursului, familia lui Trump a urcat pe scena alaturi de el, in timp ce baloane rosii, albe si albastre si confetti au fost lansate in sala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.