Circa 7.850 de politisti turci din Istanbul si Ankara au fost destituiti in noaptea de duminica spre luni si li s-au luat armele, relateaza presa locala.

Niciunul dintre ofiteri nu a fost retinut deocamdata. Decizia vine pe fondul tentativei de lovitura de stat din Turcia, organizata de elemente din armata.

Este pentru prima data cand politia turca, ce era considerata loiala presedintelui Recep Tayyip Erdogan si care l-a ajutat sa inabuse puciul, este vizata de suspiciuni.

Anterior, autoritatile din Istanbul au decretat din nou stare de urgenta si au desfasurat 1.800 de agenti ai fortelor speciale de politie.

Autoritatile turce au retinut in total 103 generali si amirali dupa tentativa de lovitura de stat

Autoritatile turce au retinut in total 103 generali si amirali dupa tentativa de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata, relateaza presa locala citata de AFP. Cel putin 6.000 de oameni au fost retinuti in legatura cu tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia, a anuntat Ministerul turc de Justitie. Printre ei se numara comandantul Armatei a II-a, care se ocupa de protectia granitelor tarii cu Irakul, Iranul si Siria, consilierul sef al lui Erdogan pe probleme militare, dar si comandantul bazei aeriene Incirlik, folosita de trupele SUA, scrie NEWS.ro.

Actiunile de represiune au vizat si sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori si judecatori, inclusiv cinci de la Curtea Suprema, au fost demisi, fiind suspectati de legaturi cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistratilor si doi membri ai Curtii Constitutionale au fost retinuti deja.

Peste 290 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucisti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost ranite in timpul tentativei de lovitura de stat militara din noaptea de vineri spre sambata din Turcia.

Ministerul afirma, de asemenea, ca nu exista nicio indoiala ca acest puci a fost comis de "organizatia terorista" a predicatorului musulman moderat Fethullah Gulen.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan il acuza pe fostul sau aliat Fethullah Gulen, exilat in Statele Unite, ca se afla in spatele puciului esuat si a trecut la epurarea sistemului judiciar si armatei dupa tentativa de lovitura de stat.

Citeste si:
Cum a pierdut Rusia 6 din cei 20 de generali trimiși în Ucraina....
Cum a pierdut Rusia 6 din cei...

Predicatorul Gulen respinge aceste acuzatii si sugereaza ca sustinatori ai presedintelui sau membri ai opozitiei s-ar putea afla in spatele puciului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.