Cel putin 80 de persoane, printre care si copii, si-au piedut viata, iar alti aproximativ 100 de oameni au fost raniti in urma atacului terorist comis joi noapte, la Nisa, unde un camion a intrat cu viteza in multimea stransa pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais, au anuntat autoritatile citate de Reuters. La bordul camionului au fost gasite grenade si armament greu.

UPDATE

Bilantul celor decedati in atentat a crescut la 84 de morti.


Anchetatorii antiterorism incearca sa il identifice pe soferul care, potrivit unui oficial local, a deschis focul inainte de a fi ucis de politie.


Autoritatile au precizat ca la bordul camionului de 25 de tone, neinmatriculat, a fost gasit armament greu si grenade.

Atacul, care a avut loc la opt luni si o zi dupa ce jihadisti din organizatia terorista Statul Islamic au ucis 130 de oameni la Paris, pare deocamdata sa fi fost comis de un singur atacator. Cotidianul Nice-Matin a citat surse sub acoperirea anonimatului, potrivit carora soferul vehiculului ar fi un francez de 31 de ani, de origine tunisiana, care locuia in oras.


Primarul Christian Estrosi si presedintele Francois Hollande au anuntat ca 77 de oameni au murit in atac, dar ministrul de interne Bernard Cazeneuve a revizuit ulterior bilantul la 80 de persoane decedate. El a precizat ca cel putin 18 oameni sunt in stare critica si multi altii raniti.

Camionul a avansat cu viteza maxima cateva sute de metri pe celebra faleza Promenade des Anglais. “Este o scena de cosmar”, a declarat un membru al Parlamentului, Eric Ciotti, pentru postul de radio France Info, precizand ca vehiculul “a secerat cateva sute de oameni”.

“Oamenii au cazut precum popicele”, a povestit Jacques, proprietarul unui restaurant de pe faleza.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

“Am vazut oameni cazand”, a spus si Franck Sidoli, care se afla la plimbare in zona. “Apoi camionul s-a oprit, eram la numai cinci metri distanta. O femeie era acolo, si-a pierdut fiul. Fiul ei era pe jos, sangerand”, a adaugat el.

“Camionul a venit in zigzag pe strada. Am fugit intr-un hotel si ne-am ascuns in toalete, impreuna cu multi oameni”, a declarat o alta femeie.

Nice-Matin a publicat fotografii cu camionul, al carui parbriz era gaurit de gloante. Grila radiatorului sau era distrusa, transmite News.ro.

Dupa atacurile de la Paris, de anul trecut, evenimentele publice majore din Franta au fost pazite de militari si politisti inarmati, dar se pare ca acestora le-a luat cateva minute sa opreasca vehiculul care a intrat in zona pietonala.

Politia a indemnat locuitorii orasului, aflat la 30 de kilometri de granita cu Italia, sa stea in case cat timp au loc operatiuni suplimentare, desi nimic nu sugereaza deocamdata un nou atac.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

Presedintele Francois Hollande, care s-a intors de urgenta la Paris din sudul Frantei, dupa atac, a rostit un discurs sobru.


“Toata Franta este sub amenintarea terorismul islamist. Trebuie sa dam dovada de o vigilenta absoluta si de o hotarare fara ezitare”, a afirmat seful statului, prezentand o serie masuri pe care le va lua in acest sens.

El a afirmat ca va mentine operatiunea “Sentinelle” la un nivel sporit, ce va permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari, in caz de nevoie. In plus, Hollande va recurge la asa-numita rezerva operationala, adica la toti cei inrolati in fortele militare si de ordine ale tarii, pentru a ajuta efectivele politiei si jandarmeriei, in special in ceea ce priveste controlul frontierelor.

Citeste si:
Ce armament a trimis România în Ucraina, de la începutul...
Ce armament a trimis România...

De asemenea, presedintele francez a hotarat sa prelungeasca starea de urgenta cu inca trei luni. “Un proiect de lege in acest sens va fi prezentat Parlamentului saptamana viitoare”, a adaugat el.

Pe plan extern, Hollande a anuntat ca Franta isi va intensifica actiunile din Irak si Siria.

“Franta este indurerata de aceasta noua tragedie, este oripilata de ce s-a intamplat, aceasta monstruozitate de a folosi un camion pentru a ucide zeci de persoane care tocmai sarbatorisera Ziua Nationala. Franta este indurerata, in lacrimi, dar este puternica”, si-a incheiat Hollande alocutiunea.

Cu cateva ore inainte atac, in interviul traditional de Ziua Nationala, el anuntase ca starea de urgenta, in vigoare de opt luni, va fi ridicata peste doua saptamani.

Dupa masacru, panica s-a instalat in tara si a dus la o serie de zvonuri false privind alte atentate.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Turnul Eiffel a fost invaluit in fum, iar oamenii s-au temut ca este vorba de un nou atac terorist. Ulterior, Politia franceza a linistit, insa temerile, anuntand ca incendiul si fumul rezultat au provenit de la o defectiune tehnica la artificiile care urmau sa fie lansate in cursul noptii, cu ocazia Zilei Bastiliei. Incendiul a fost stins rapid

Iar la Nisa, au aparut informatii privind o luare de ostatici, care au fost, insa, infirmate.

Liderii internationali au reactionat public. Presedintele american Barack Obama a condamnat atacul sangeros de joi noapte, de la Nisa, si a oferit “solidaritatea si parteneriatul” SUA pentru Franta. „Suntem solidari si in parteneriat cu Franta, cel mai vechi aliat al nostru, in timp ce raspunde si isi revine dupa acest atac (…). Caracterul Republicii Franceze va persista mult timp dupa aceasta pierdere de vieti omenesti devastatoare si tragica”, a adaugat presedintele american.

La randul lor, liderii UE prezenti la summitul ASEM (Asia-Europe Meeting) au tinut un moment de reculegere in memoria vctimelor.

Intr-un comunicat publicat pe site-ul C.E., presedintele Executivului European, Jean-Claude Juncker, s-a declarat foarte “afectat si indurerat de incercarea grea care a lovit frumosul oras Nisa in aceasta zi de sarbatoare nationala”.

“As vrea sa imi exprim solidaritatea fata de victime, fata de familiile lor si fata de toti francezii aflati astazi in doliu, in urma acestui act de teroare atat de lasa”, a adaugat oficialul.

El a dat asigurari ca Franta poate conta pe Comisia Europeana si pe restul statelor membre UE in lupta impotriva terorismului, atat in interiorul, cat si in afara blocului comunitar.

“Hotararea noastra va fi la fel de ferma ca si unitatea noastra”, a conchis Juncker.

Si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca liderii europeni si asiatici le-au adus un omagiu victimelor atacului.

“Toti uniti impotriva urei si violentei”, a scris el pe Twitter. “Este un paradox tragic faptul ca victimele atacului de la Nisa sunt oameni care sarbatoreau libertatea, egalitatea, fraternitatea”, a adaugat Tusk.

Premierul britanic Theresa May este tinuta la curent in legatura cu “incidentul ingrozitor” de la Nisa, iar autoritatile britanice sunt pregatite sa le ajute pe cele franceze, a anuntat vineri Guvernul de la Londra. “Gandurile noastre sunt alaturi de cei afectati de acest incident teribil in ceea ce ar fi fost o zi de sarbatoare nationala”, a precizat purtatorul de cuvant al Theresei May.

Si premierii Canadei si Belgiei s-au declarat consternati de atac si au transmis condoleante victimelor.

Militantii Statului Islamic au ucis 130 de oameni la Paris, pe 13 noiembrie, in cel mai sangeros atac care a lovit continentul in ultimii doi ani. Duminica, francezii au rasuflat usurati cand Campionatul European de Fotbal, ce a durat o luna, s-a incheiat fara nicio tentativa de atac in Hexagon.

In urma cu patru luni, islamisti belgieni cu legaturi cu atacatorii de la Paris au ucis 32 de oameni la Bruxelles.

Nisa, un oras cu circa 350.000 de locuitori, este o statiune de lux si o metropola infloritoare. Multi dintre locuitorii sai musulmani au calatorit, insa, in Siria pentru a se alatura ISIS, o care urmata si de alti jihadisti care au comis atacuri in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.