Parlamentarul conservator Boris Johnson, considerat mult timp favorit la functia de premier, dar care a refuzat sa candideze, a salutat luni faptul ca Theresa May va deveni sefa a Guvernului, relateaza BBC News.

Intr-un mesaj publicat pe retelele de socializare, Johnson a scris ca nu are „nicio indoiala ca Theresa (May – n.r.) va fi un lider de partid si un premier excelent” si a cerut ca predarea puterii sa inceapa „imediat”. Johnson isi exprimase anterior sustinerea pentru rivala lui May, Andrea Leadsom.


La randul sau, ministrul justitiei Michael Gove, eliminat din cursa pentru sefia Conservatorilor, a dat asigurari ca Theresa May se bucura de sustinerea sa deplina ca viitor premier al tarii. El a laudat si „demnitatea si curajul” de care a dat dovada Andrea Leadsom atunci cand s-a retras din cursa.

Seful de campanie al Theresei May, Chist Grayling, a dat asigurari ca aceasta este „foarte onorata sa fie noul lider conservator.

„Stim cu totii ca Theresa va face tot ce ii sta in putere pentru a ne pregati tara pentru provocarile urmatoare”, a adaugat el.

Presedintele Comitetului Conservator, Graham Brady, a confirmat luni ca Theresa May este singurul candidat ramas in cursa si nu mai exista posibilitatea ca cineva sa se mai inscrie, dar a refuzat ca precizeze cand ar putea prelua May sefia Guvernului, scrie NEWS.ro.

Intr-o situatie relativ similara, in 2007, Gordon Brown a devenit premier al Marii Britanii in locul lui Tony Blair, care demisionase, la 38 de zile dupa ce a fost ales lider al Partidului Laburist.

May, in varsta de 59 de ani, care a servit ca ministru de interne in ultimii sase ani, va deveni a doua femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii dupa Margaret Thatcher.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

May a sustinut ramanerea in UE la referendumul de anul trecut. Ea a subliniat, insa, in repetate randuri dupa anuntarea rezultatelor ca „Brexit inseamna Brexit” si ca nu poate fi organizat un al doilea referendum.

„In calitate de premier, ma voi asigura ca vom iesi din Uniunea Europeana”, a spus ea.

May a ramas singura candidata dupa ce ministrul britanic al energiei, Andrea Leadsom, s-a retras luni din cursa pentru conducerea Partidului Conservator si, implicit, pentru functia de premier.

Leadsom a anuntat ca se retrage din cursa, deoarece a „conchis ca interesele tarii sunt servite mai bine prin numirea imediata a unui premier puternic si cu o sustinere ampla”.

Ea a adaugat ca nu crede ca se bucura de suficienta sustinere din partea parlamentarilor conservatori pentru a „conduce un Guvern puternic si stabil”.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.