Victor Ponta este vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol.

Conform unor surse guvernamentale citate de EurActiv.ro, procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de intelegere cu KazMunayGas, relateaza news.ro. Dosarul a fost deschis in 2015, cand procurorii au inceput urmarirea penala in rem pentru trafic de influenta si luare de mita, iar surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro ca Victor Ponta este printre cei vizati in dosar. Ponta a semnat, in ianuarie 2014, o hotarare de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de intelegere cu kazahii care au cumparat Rompetrol, dupa ce Curtea Constitutionala s-a opus validarii prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat. Aceleasi surse guvernamentale sustin ca multe dintre pretentiile kazahilor se regasesc in memorandum, de-aici plecand, de fapt, ancheta procurorilor.

Chiar vicepresedintele KazMunayGas, Azamat Zhangulov, a afirmat in mai 2016 ca exista posibilitatea ca procurorii sa investigheze acest memorandum. “Exista aceasta posibilitate ca ei (n.red.- procurorii) sa investigheze situatia. Insa, in perioada in care a fost semnat memorandumul era o conducere, iar acum este alta. Intelegerea era cu statul roman, s-au schimbat cativa ministri, dar nu a existat nicio premisa ca aceste intelegeri au fost frauduloase. Ne-am exprimat intentia de a plati 200 de milioane de euro, cu conditia de a constitui fondul de investitii (...) Schimbarile de ministri nu au ajutat acest lucru”, a declarat atunci Azamat Zhangulov.

Ponta: Miza nu sunt eu, ci faptul ca CEFC a vrut sa cumpere KazMunayGas si sa investeasca in amarata noastra de Romanica

Fostul premier Victor Ponta a comentat, miercuri seara, informatiile aparute in presa privind stergerea datoriilor Rompetrol, mentionand ca miza nu este el, ci faptul ca o companie privata din China a vrut sa cumpere KazMunayGas si sa investeasca in Romania, transmite ProTV.ro.

"M-am tot intrebat azi de ce toata Propaganda Securitatii a reincalzit brusc ciorba cu mine cercetat pentru stergerea datoriilor Rompetrol? Sunt eu atat de important ca sa inventezi lucruri care evident sunt complet idioate - cum ar fi ca noi am sters vreo datorie desi scrie clar si in lege si in HG ca e vorba de vanzarea de actiuni ale statului; sau ca eu negociam in Turcia in 2015 dupa operatie memorandumul semnat in 2013; sau ca Guvernul Ponta a sters datoriile care nu mai exista din 2010 - motiv pentru care DIICOT a si inculpat niste fosti ministri. Cel mai comic e cu 'Ranch-ul' lui Erdogan la care am fost eu, de parca era vorba de George Bush Jr., iar Turcia si Texas (sau Ankara si Astana) sunt acelasi lucru)!", a scris Ponta, miercuri seara, pe Facebook.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.