Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana nu poate fi "amanata" sau "anulata", a declarat presedintele francez François Hollande, dupa o intalnire cu premierul britanic demisionar David Cameron, apreciind ca "va fi cu atat mai bine cu cat (Brexitul va avea loc) mai rapid", relateaza AFP.

"Astfel ne dam seama ca (fapul de) a fi in Uniunea Europeana are avantaje. Iar astfel, cred eu, britanicii incep sa inteleaga. Cei care au fost tentati de Brexit sunt pe cale sa reflecteze (la o blocare sau o revenire asupra unei iesiri din Uniunea Europeana)", a declarat seful statului francez in cadrul comemorarii centenarului Bataliei de la Somme, la Thiepval (Somme), ceremonii pe care le-a prezidat alaturi de Cameron.

"Insa decizia a fost luata, ea nu poate fi amanata sau anulata. Acum trebuie trase consecintele", a declarat Hollande pentru presa.

Presedintele Republicii a participat la o intrevedere de aproximativ zece minute cu Cameron, care nu era prevazuta, la finalul ceremoniei organizate la Memorialul de la Thiepval pentru comemorarea sangeroase Batalii de la Somme, soldata cu 1,2 milioane de morti si raniti, scrie News.ro.

In pofida iesirii extrem de probabile a Marii Britanii din Uniune, a aparut ideea unui "Breversal", o revenire asupra deciziei, in contextul complexitatii acestei hotarari fara precedent.

Perspectiva unor indelungate negocieri cu Bruxellesul aduce cu ea tentatia unei prelungiri a iesirii, o optiune pe care liderii europeni, reuniti in cadrul unui summit saptamana trecuta, depun eforturi sa o contracareze.

Dupa notificarea "viitorului premier" britanic va avea loc o faza de negocieri, "care nu va dura mai mult de doi ani", a reiterat Hollande.

"Cu cat mai repde, cu atat mai bine", declara seful statului francez cu putin inainte pentru BBC.

Odata incheiate aceste negocieri, "Regatul Unit, care nu se va mai afla in Uniunea Europeana, va primi un statut, dar va putea, in anumite conditii, care vor trebui sa fie negociate, sa aiba relatii cu piata unica, piata europeana", a insistat Hollande.

"Este in interesul Regatului Unit, dar (Brexitul) va avea consecinte, fara indoiala! Nu putem avea aceleasi avantaje in afara Uniunii Europene ca atunci cand suntem in Uniunea Europeana", a pledat el.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.