Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, liderul opozitiei de dreapta, afirma in publicatia Le Journal de Dimanche ca un nou tratat european este posibil la sfarsitul acestui an si ca el propune un proiect in cinci puncte care sa interzica birocratiei de la Bruxelles “sa transforme (Europa – n.r.) intr-un monstru juridic”.

Sarkozy vrea o reuniune de trei zile a liderilor celor 27 de state membre ramase, “pentru elaborarea unui proiect simplu clar si politic”, precizeaza News.ro.

Acest tratat nou ar trebui sa prevada, din punctual de vedere al lui Sarkozy, “crearea unui Guvern euro-Schengen, care sa reuneasca ministrii de interne din cele 27 (de state membre – n.r.), la conducerea caruia sa fie ales unul dintre ei”. Scopul acestui cabinet: “Europa are frontiere, trebuie, in sfarsit, sa le faca sa fie respectate”, a explicat el.

Presedintele partidului Republicanii pledeaza si pentru armonizarea “ajutoarelor sociale pentru straini, cu necesitatea a cinci ani de prezenta prealabila, pentru a avea dreptul la ele si, bineinteles, nici un ajutor pentru cei aflati in situatie ilegala”.

Sarkozy propune si crearea unui “Fond Monetar European, in paralel cu o presedintie stabila a Eurogrup, care sa ii revina fie unui francez, fie unui german”.

Acest nou tratat, care ar putea fi supus unui referendum, ar urma sa stabileasca si “competentele Europei, care sa fie limitate la maxim 10 prioritati”, considera fostul lider de la Elysee. “Deci nu vor mai exista competente generale pentru Europa”, a explicat el.

Politicianul mai cere modificarea „regulilor de functionare ale Comisiei, care sa nu mai poata adopta nici un text fara ca Parlamentele nationale sa isi fi dat inainte avizul decisiv”.

In plus, acest tratat trebuie sa “spuna clar ca extinderea Europei s-a incheiat, deci sa iasa din ipocrizia ce domina in prezent in relatiile cu Turcia, care nu are vocatie sa se integreze in Europa”, subliniaza el.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Sarkozy a atras atentia si ca “nu pare sa mai existe un cuplu franco-german”. “Germania este prima tara din Europa. Iar Franta a doua, mai mult ca oricand dupa Brexit”, a afirmat Sarkozy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.