Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, a anuntat oficial, la Manchester, presedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson, Sky News.

Rezultate finale Brexit

51,9% au votat pentru iesirea din UE, arata rezultatele finale

51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor.

Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, fata de 15,7 milioane pentru UE.

Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.



Publicatia The Telegraph a confirmat zvonurile relatate de 9AM.ro conform carora premierul britanic este somat sa demisioneze, dupa ce au fost anuntate rezultatele.


Britanicii au votat in proportie de 52 la suta sa iasa din Uniunea Europeana, intr-un referendum istoric ce pune capat celor 43 de ani in care Regatul Unit a facut parte din UE.

Si publicatia The Telegraph confirma victoria taberei BREXIT.

Capitala Londra si Scotia au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene in nordul Angliei, dar si in Tara Galilor, precizeaza Digi24.

Intr-o prima reactie, premierul Scotiei a declarat ca acest rezultat arata clar ca populatia Scotiei se vede ca facand parte din UE”, o aluzie la o eventuala noua incercare de desprindere de regat.

La randul sau, in Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat ca votul britanicilor in favoarea parasirii UE da tarie cauzei pe care o sustine, aceea a convocarii unui referendum pe tema reunificarii Irlandei.

Lira a ajuns la cel mai scazut nivel al ultimilor 30 de ani, valorand 1,33 de dolari dupa anuntarea rezultatelor provizorii.

Mai sunt de numarat voturile din mai putin de 100 de centre de votare, iar tabara BREXIT are un avantaj usor in fata celor care votat pentru ramanerea in UE.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Boris Johnson, fostul primar al Londrei, transmite pe Twitter ca ,,democratia a fost pusa la munca".


Nigel Farage deja a revendicat votul si i-a felicitat pe britanici pentru curajul de a avea o "tara cu adevarat independenta".

Britanicii din Manchester, Birmingham si Luton au votat majoritar pentrua parasirea UE cu 60%, 54% si respectiv 57%. Kingston (68%) si Southampton (57,9%) au votat de asemenea in favoarea parasirii UE.

Prezenta la vot la nivel national a fost de aproximativ 72%.

Zvonurile din interiorul Guvernului britanic spun ca se negociaza plecarea la David Cameron, in urma rezultatului pentru BREXIT.

-continua-

Citeste si:
Tariceanu: Romania nu este in situatia iesirii din Uniunea Europeana
Tariceanu: Romania nu este in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.