Constituirea unei flote sub egida NATO la care sa participe Romania, Bulgaria si Turcia a intrat intr-un impas dupa refuzul Bulgariei de a sustine acest demers. Desi trecut printre prioritatile strategice ale MApN in 2016, oficialii romani sunt nevoiti sa reduca proiectul la nivelul unor exercitii comune intre fortele navale ale celor trei state.

Flota NATO, prioritate strategica pentru Romania

In planul strategic al Ministerului Apararii Nationale pe anul 2016, printre prioritatile Armatei Romane se afla ”initierea unor demersuri pentru constituirea unei grupari navale in Marea Neagra, dupa modelul gruparilor navale NATO”. Ca data de initiere este trecuta luna februarie 2016, iar finalizarea era preconizata pentru octombrie 2016. Potrivit MApN, acest obiectiv nu presupune costuri.

In momentul de fata, NATO are doua forte navale comune permanente: Standing Maritime Group 1, care opereaza in Oceanul Atlantic, si Standing Maritime Group 2, care actioneaza in Marea Mediterana, la care se adauga alte doua grupari care se ocupa de deminari.Cele doua SMG sunt compuse din vase apartinand mai multor state NATO, prin rotatie. Navele participante se antreneaza si opereaza ca o forta unica.

In 3 martie 2016, in discursul de la bilantul MApN pe anul 2015, presedintele Klaus Iohannis anunta public proiectul Romaniei de constituire a unei ”grupari navale multinationale”.

”Romania sustine intarirea rolului Aliantei Nord-Atlantice in domeniul apararii colective si acordarea unei atentii sporite atat provocarilor de pe flancul estic, in mod deosebit din regiunea Marii Negre, cat si celor de pe flancul sudic. Valentele strategice ale zonei Marii Negre pentru NATO vor trebui reafirmate si concretizate prin initierea demersurilor de constituire a unei grupari navale multinationale”, spunea atunci Klaus Iohannis.

Proiectul avea din start anumite limitari impuse de catre Conventia de la Montreux din 1936, potrivita careia navele militare ale altor state decat cele riverane Marii Negre nu pot avea o prezenta mai lunga de 21 de zile in aceste ape. Acest lucru presupune ca o grupare navala multinationala a NATO poate fi constituita doar de catre cele trei state membre de la Marea Neagra - Bulgaria, Romania si Turcia, in timp ce participarea altor state ale Aliantei ar fi fost automat limitata in timp, scrie News.ro.

Discutii repetate cu partea bulgara

Pe 21 martie 2016, ministrul Apararii, Mihnea Motoc a mers la Sofia pentru a se intalnit cu omologul sau bulgar, Nikolai Nencev, cei doi discutand inclusiv despre ”contracararea eficienta a riscurilor si amenintarilor cu care se confrunta cele doua state aliate in regiunea Marii Negre”. ”In perspectiva Summit-ului NATO de la Varsovia, s-a evidentiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Aliantei, cu o atentie adecvata acordata regiunii Marii Negre si unei posturi de descurajare si aparare eficiente, pentru contracararea amenintarilor la adresa securitatii aliatilor, indiferent de sursa de provenienta a acestora. In context, au fost discutate posibile initiative pentru consolidarea prezentei inaintate aliate pe flancul estic, in acord cu deciziile recente adoptate de catre reuniunea ministrilor aliati ai apararii de la Bruxelles”, informa MApN.
Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Cei doi ministri au convenit atunci constituirea unui grup de lucru la nivel de experti pentru aprofundarea initiativelor comune convenite.

Subiectul colaborarii dintre Romania si Bulgaria in interiorul NATO a fost discutat si la intrevederea din 1 iunie dintre premierii Dacian Ciolos si Boiko Borisov, care a avut loc in marja Summitului Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. ”Am discutat despre cooperarea noastra in cadrul NATO de pregatirea Summit-ului de la Varsovia si de armonizarea pozitiilor noastre pentru a sustine intarirea flancului estic al NATO, atat pe partea de nord-est, cat si pe partea de sud-est, inclusiv la Marea Neagra si aici avem perspective de a lucra impreuna”, a aratat premierul Ciolos.

Marti, cu o zi inainte ca presedintele Iohannis sa isi inceapa vizita in Bulgaria, ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc afirma ca autoritatile romane discuta cu Bulgaria si Turcia despre intarirea apararii comune, in special in la nivel naval si maritim. ”Romania poarta discutii cu Bulgaria si Turcia pentru dezvoltarea unor masuri suplimentare de consolidare a apararii si securitatii in zona Marii Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval si aerian”, a spus Motoc intr-o reuniune a ministrilor apararii din statele NATO, reuniune in care s-a convenit, printre altele, infiintarea unei brigazi multinationale in Romania, care va cuprinde forte terestre.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Miercuri, Klaus Iohannis s-a intalnit cu presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, acesta anuntand acordul tarii sale pentru proiectul Romaniei privind o prezenta navala permanenta a NATO in Marea Neagra. ”Prietenii nostri romani au avut o noua initiativa, pe care o sprijinim, si anume Initiativa Marina Regionala in Marea Neagra. Este cu scop de aparare, evident, si vom sprijini aceasta noua initiativa a Romaniei. Bulgaria va demonstra nu numai ca stam ferm in spatele colaborarii regionale, dar vom folosi NATO ca platforma”, a declarat Plevneliev la declaratiile sustinute impreuna cu presedintele roman.

”Noi nu dorim sa revenim la Razboi Rece, si noi in niciun caz nu dorim sa ne pregatim sa atacam pe cineva. Dar noi dorim sa fim in situatia de a ne apara si a dovedi ca suntem aici. Asa trebuie citita initiativa navala pe Marea Neagra si credem ca este natural si este corect ca la aceasta initiativa sa participe tarile riverane, in primul rand, ale Marii Negre”, a spus, la randul sau, Klaus Iohannis.

Borisov, schimbare de ultim moment

Joi, un inalt diplomat rus, Andrei Kelin, a avertizat NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra si a atras atentia ca o astfel de masura va submina securitatea regionala si relatiile deja tensionate intre Moscova si Alianta, informa Reuters. "Daca va fi luata decizia de a crea o forta permanenta, bineinteles ca va fi destabilizator, pentru ca nu este o mare NATO”, a declarat miercuri un oficial din Ministerul rus de Externe, Andrei Kelin.
Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Tot in cursul zilei de joi, premierul bulgar Boiko Borisov s-a intalnit cu presedintele Plevneliev si cu ministrului Apararii, Nikolai Nencev si au anuntat ca nu sustin ideea constituirii unei flote NATO in Marea Neagra, care sa contracareze influenta rusa. „Nave NATO ar putea patrula granitele noastre maritime numai in cazul unui aflux masiv de refugiati”, a precizat oficialul, citat de Novinite.

"Nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de pozitia noastra pro-NATO”, a spus seful Guvernului. El a atras, insa, atentia ca, din punctul sau de vedere, nu este acceptabila infiintarea unei flote „in modul propus la o intalnire cu premierul si presedintele Romaniei”. „Suntem impotriva”, a subliniat el. La randul sau, Plevneliev a spus ca acest subiect a fost discutat in cursul intalnirilor cu oficiali romani, dar nu a fost luata nicio decizie. "Sa punem capat speculatiilor ca flote vor fi create impotriva cuiva”, a cerut el.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Borisov s-a referit si la eventuala participare a Bulgariei la brigada multinationala ce urmeaza sa fie constituita pe teritoriul Romaniei, premierul bulgar aratand ca participarea cu pana la 400 de soldati, evocata de Rosen Plevneliev, poate insemna si trimiterea a doar 20 de militari.

Ulterior, intr-o declaratie facuta tot joi, Boiko Borisov a lasat de inteles ca amenintarea rusa nu este atat de mare incat sa justifice constituirea unei flote NATO. ”Ei au alt tip de actiuni pe teritoriul Bulgariei si acestea sunt in principale economice, dar in ce priveste rachete si tancuri, sunt convins ca au astfel de idei. Avem multe in comun - religie, cultura si altele”, a spus Borisov, citat de Focus.

Nuantarile partii romane
Prezent joi la Ruse, Klaus Iohannis a comentat informatiile aparute in presa potrivit carora Bulgaria a respins propunerea Romaniei de formare a unei flote comune bulgaro-romano-turca sub egida NATO, presedintele Iohannis precizand ca el nu a propus asa ceva.

”Aceasta initiativa pe care am prezentat-o, si am prezentat-o atat presedintelui, cat si prim-ministrului (Bulgariei - n.red.), este o initiativa care tinteste o colaborare, practic, in zona exercitiilor comune si a training-ului a fortelor navale romanesti, bulgare si turcesti. Aceasta este asa-numita initiativa navala, deci se refera la fortele navale, se refera la exercitiu si training comun. Noi credem ca aceasta initiativa, in final, trebuie sa se gaseasca sub umbrela NATO, fiindca toate trei tarile riverane, Romania, Bulgaria si Turcia sunt aliati in NATO”, a explicat Iohannis.

El a negat ca exercitiile militare comune si trainingul comun ar insemna constituirea unei flote comune a celor trei state. ”Unde a aparut, probabil, o intelegere gresita, este conceptul de flota NATO. Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra. Este evident ca detaliile tehnice, felul in care se realizeaza aceasta initiativa si cum va arata ea, mai trebuie bine negociata, trebuie clarificat cine cu ce forte, cu ce logistica participa si acum este foarte devreme sa spunem cum va arata la sfarsit”, spus seful statului.

Aceeasi pozitie publica a fost prezentata si de catre premierul Dacian Ciolos. ”Nu a fost niciodata vorba de crearea unei flote la Marea Neagra, ci de o cooperare intre tarile riverane sub egida NATO. Sunt doua elemente foarte importante: nu o flota, ci o cooperare si nu o cooperare trilaterala, ci sub egida NATO”, a declarat Dacian Ciolos. El a mai adaugat ca a primit informatii privitoare la faptul ca acest aspect a fost clarificat si cu autoritatile bulgare care sustin proiectul.

Vineri dimineata, ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Nancev, a reluat si el ideea ca nu a fost vorba despe constituirea unei flote comune. Romania a propus numai actiuni si antrenamente comune pentru a spori capacitatile de aparare, a declarat vineri Nencev pentru postul de televiziune Nova TV. Oficialul sustine ca Bulgariei nu i-a fost inaintata nicio propunere de a infiinta o forta navala comuna cu Romania si Turcia in Marea Neagra. “Am cerut includerea expertilor NATO de la inceput, daca este discutata o propunere” pentru actiuni si antrenamente comune, a precizat Nencev. Orice initiative de aparare noi in Marea Neagra trebuie implementate sub umbrela NATO, si nu ca efort regional, a adaugat ministrul apararii de la Sofia.

Romania va continua negocierile cu Turcia si Bulgaria, atat la nivelul oficialilor guvernamentali, cat si la nivelul delegatiilor de la NATO, iar participarea Bulgariei nu este exclusa, avand in vedere semnalele primite pana in acest moment. De altfel, premierul Borisov a declarat la randul sau ca flota nu poate fi acceptata "in aceasta formula", insa este posibil ca autoritatile de la Sofia sa cada de acord asupra unui anumit format acceptabil pentru toate partile.

Exista si posibilitatea ca Romania sa participe la aceasta flota doar impreuna cu Turcia, negocierile urmand sa fie purtate pana la summit-ul NATO de la Varsovia din aceasta vara.

"Vom vedea care este pozitia finala a Bulgariei. Se poate continua si in formatul cu Turcia, sa vedem cum se contureaza. Bulgaria, daca va dori sa participe, poate participa", au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.