Se remarca o crestere ingrijoratoare a consumului de substante psihoactive.

Canabisul este cel mai consumat drog din Europa, insa se remarca si o revenire in prim-plan a consumului de ecstasy, precum si o dezvoltare a pietei online de vanzare a drogurilor, conform concluziilor raportului pe 2016 intocmit de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie.

Peste 88 de milioane de adulți, adică mai mult de un sfert dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au consumat deja droguri ilegale, conform raportului citat de Agerpres.

"Europa se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave legate de consumul de droguri. Atât cererea, cât și oferta de noi substanțe psihoactive, de substanțe stimulante, de heroină și de alte opiacee continuă să crească, fapt ce va avea consecințe majore asupra sistemului de sănătate publică", susține Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, citat în cadrul raportului.

Piața drogurilor ilegale din UE era estimată la 24,3 miliarde de euro în anul 2013. Canabisului (importat sau produs local) îi revine o felie de 38%, reprezentând cea mai mare parte din tranzacțiile încheiate pe această piață, iar producția de canabis a devenit "un important mod de genera bani pentru crima organizată", conform OEDT. Locul doi este ocupat de heroină, cu 28% din piață, cocaină, cu 24%, amfetaminele cu 8% și respectiv ecstasy cu 3%.

Citeste si:
Republica Moldova este singurul stat din Europa în care nimeni nu...
Republica Moldova este...

De asemenea, canabisul reprezintă trei sferturi din capturile de droguri realizate de autorități în Europa (50% sub formă de frunze și muguri și respectiv 24% sub formă de rășină), în timp ce cocaina și crack-ul reprezintă 9% din drogurile capturate, amfetamina 5%, heroina 4% și ecstasy 2%.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.