Scutul antiracheta de la Deveselu, care este operational de joi, are 24 de interceptoare de tip SM-3 si se activeaza la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile.

La 180 de kilometri de Bucuresti, in comuna Deveselu la Baza Militara 99 Deveselu (judetul Olt) este scutul american antiracheta. Capabilitatea tehnica a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii.

Trei baterii cu cate opt interceptoare de tip SM-3 sunt amplasate in Baza Militara. Standard Missile 3 (SM-3) reprezinta un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis. Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri.

Raytheon Company anunta pe 5 mai 2015 ca a primit un contract in valoare de 559,2 milioane de dolari pentru a produce, la Redstone Arsenal, in Huntsville, 44 de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, care urmeaza sa fie instalate in Romania in cadrul scutului antiracheta din Europa in 2015.

Interceptorii instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului. Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h, informeaza MEDIAFAX.

Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice in spatiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe ora. Indiferent cum il lansezi, SM-3 poate detecta amenintari in spatiu si le distruge. Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor balistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia.

Sistemul Aegis este instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari din Orientul Mijlociu.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

In Romania Sistemul Aegis a fost adaptat pentru uz terestru (Aegis Ashore) si a fost instalat la baza de la Deveselu, urmand sa fie instalat pana in 2018, si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Sistemul THAAD este un sistem de rachete anti-balistice conceput pentru a dobora rachete balistice cu raza scurta si medie aflate in faza terminala, utilizand o abordare "hit-to-kill". Racheta nu are nicio incarcatura dar se bazeaza pe forta impactului pentru a distruge tinta.

Sisitemul antiracheta se activeaza la detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, iar bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile in cel mai scurt timp de la momentul decolarii acestora.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Participarea Romaniei la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la 4 februarie 2010.

Negocierea pentru scutul de la Deveselu au fost conduse de asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Controlul, Verificarea si Conformitatea Armamentelor, Frank Rose, iar pentru partea romana a negociat fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.

Scutul antiracheta a costat aproximativ 400 de milioane de dolari pentru amenajarea facilitatii si in jur de 40 de milioane de dolari, costuri anuale, aceasta suma fiind suportata de SUA, declara Bogdan Aurescu, secretar de stat la vremea respectiva in Ministerul Afacerilor Interne.

Romania a investit 11,2 milioane de dolari in baza de la Deveselu, conform ministrului Apararii, Mihnea Motoc. Pentru anul fiscal 2015, Agentia de Aparare Antiracheta a SUA a solicitat Congresului o finantare de 123 de milioane de dolari pentru finalizarea componentei de la Deveselu si pornirea lucrarilor din Polonia..

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Descriere realizata de MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.