Cercetatorii australieni de la Universitatea din Queensland au anuntat ca cinci dintre Insulele Solomon au disparut din cauza cresterii nivelului marii, iar alte sase au coastele aproape complet erodate.

Potrivit studiului, care a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea din Queensland, schimbarile climatice au cauzat scufundarea completa a cinci insule de recif. In acelasi timp, alte sase insule au coastele aproape complet erodate. Pe una dintre aceste sase insule au existat 10 case, care au ajuns si ele sub apa.

"Cel putin 11 din Insulele nordice Solomon fie au disparut total in ultimele decenii, fie se confrunta in prezent cu o eroziune severa. Ultimele evenimente au distrus sate care au existat, cel putin, din anii 1935", au declarat membrii echipei de cercetare.

Echipa a evaluat cat de mult a crescut nivelului marii in raport cu Insulele Solomon, prin comparatia imaginilor aeriene si prin satelit, realizate in 1947 si in 2014. Ei au analizat si rapoarte istorice si locale, potrivit Descopera.

"De-a lungul acestei perioade, echipa a urmarit 33 de insule si a constatat ca zona este afectata de o crestere ingrijoratoare a nivelului marii, care se ridica de aproape trei ori mai repede decat media la nivel mondial", relateaza AFP.

In ciuda rezultatelor obtinute in urma cercetarilor, oamenii de stiinta nu ofera solutii posibile pentru rezolvarea problemei. In schimb, ei spun ca tehnicile lor s-ar putea dovedi utile pentru monitorizarea altor linii de coasta in viitor.

Cercetatorii considera ca ceea ce se intampla la momentul actual in Insulele Solomon ar trebui sa reprezinte un mesaj amenintator despre efectele cresterii nivelului marii, in special pentru populatiile care traiesc in regiunile de coasta, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.