Cei doi militari romani morti in provincia afgana Kandahar au fost impuscati de indivizi imbracati in uniforme ale serviciilor de securitate afgane, anunta Misiunea NATO din Afganistan, atacul fiind cel mai probabil opera Miscarii talibane afgane.

"Doi membri ai Misiunii NATO «Sustinere determinata» («Resolute Support») au murit sambata dimineata dupa ce doi indivizi care purtau uniforme ale serviciilor de securitate afgane au deschis focul" in cursul unei sesiuni de instruire, anunta Alianta Nord-Atlantica, potrivit site-ului agentiei AFP.

"Militari NATO au ripostat atacului, impuscandu-i mortal pe cei doi atacatori", precizeaza NATO. Autoritatile afgane au comunicat ca incidentul a avut loc intr-o baza militara din provincia Kandahar, precizand ca doi militari straini au fost ucisi, iar alti doi au fost raniti.

In Afganistan s-au inregistrat frecvent incidente in care simpatizanti ai talibanilor s-au infiltrat in serviciile de securitate afgane pentru a ataca membri ai coalitiei internationale. Zeci de militari straini, majoritatea americani, au fost ucisi in ultimii ani in atacuri similare.

Atacul nu a fost inca revendicat, dar aproape sigur a fost organizat de insurgentii talibani afgani, care au intensificat recent operatiunile contra serviciilor de securitate afgane si a membrilor coalitiei internationale.

Doi militari romani si-au pierdut viata si un al treilea a fost ranit in urma unui incident care a avut loc sambata, 7 mai, in apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executarii unei misiuni de instruire a politistilor afgani, transmite Ministerul Apararii Nationale. Potrivit institutiei, cei doi militari romani si-au pierdut viata pe timpul executarii unei misiuni de instruire a politistilor afgani, sambata la ora 10.45. Un al treilea militar roman a fost ranit in incident, transmite Ministerul Apararii Nationale., citat de MEDIAFAX.

"In urma incidentului, celor trei militari de la fortele pentru operatii speciale, care au fost raniti, li s-a acordat primul ajutor la fata locului si au fost transportati imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian si sergentul Vizireanu Adrian nu au supravietuit, iar starea militarului ranit este stabila si urmeaza sa fie transferat la un spital din Germania", se arata intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Familiile victimelor au fost anuntate, iar incidentul este anchetat de o comisie militara.

In total, Romania a pierdut 25 de militari in operatiunile din Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.