Reteaua treorista Stat Islamic a folosit gaz mustar impotriva armatei siriene in cadrul ofensivei asupra aeroportului militar din orasul Deir Zor, din estul Siriei, de la frontiera cu Irak, a anuntat televiziunea nationala siriana.

"Teroristii au lansat rachete cu gaz mustar", se arata intr-un comunicat citat de televiziunea nationala siriana. Orasul Deir Zor este o locatie strategica, care face legatura cu Raqqa, fieful retelei teroriste Stat Islamic, si luptatorii din Irak.

Agentia de stiri Amaq, care sustine miscarea militantilor islamisti, anuntase anterior ca reteaua Stat Islamic a lansat un atac imens asupra localitatii Jufrah din apropierea aeroportului aflat in sudul orasului Deir Zor, atac in care doi kamikaze au intrat cu masinile in militari, producand "zeci de morti".

"Batalia va continua pe mai multe fronturi si ne rugam lui Allah pentru victoria mujahedinilor lui (luptatorii sfinti)", se arata intr-un comunicat al retelei teroriste.

Organizatia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a avertizat in privinta intensificarii ofensivei islamistilor in zona, pe care armata siriana, sustinuta de raidurile aeriene ale fortelor ruse, a reusit sa-i impiedice in ianuarie sa ocupe mai multe sate din apropierea aeroportului, dar nu si sa-i alunge.

Din 27 februarie, un armistitiu partial este in vigoare in Siria, dar nu este valabil si in cazul organizatiilor teroriste Stat Islamic si Al-Nusra, afiliata Al-Qaida.

Siria se confrunta din martie 2011 cu un conflict intre fortele regimului Bashar al-Assad si grupari rebele, printre care se afla si organizatii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la inceputul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit in acest conflict, peste 1,9 milioane au fost ranite si 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) si-au parasit locuintele, mutandu-se in alte zone ale tarii sau emigrand, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.