Un val devastator de caldura subacvatica distruge Marea Bariera de Corali din Australia.

Lantul format din aproape 3.000 de aflorimente corale si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2.600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 km² este considerat patrimoniu mondial UNESCO si este unicul sistem viu vizibil din spatiu cosmic.

"Aceasta a fost cea mai trista expeditie de cercetare din viata mea. Aproape fara exceptie, fiecare recif a fost cercetat amanuntit, am zburat atent deasupra lor si am constatat un nivel ridicat de albire", a declarat Terry Hughes, profesor la Universitatea James Cook din Australia si expert in albirea coralilor.

Potrivit Descopera, albirea coralilor are loc atunci cand temperaturile cresc si distrug alge minuscule care dau culoare coralilor. Pentru ca acest lucru sa se intample e suficient ca temepratura sa se modificie si cu 1 grad Celsius. Fara alge, scheletul alb al coralilor gazda, care stau la baza, este descoperit si organismul incepe sa moara de foame.

Inalbirea are un impact major asupra sanatatii oceanelor, oamenii de stiinta afirmand ca desi recifele de corali acopera doar o mica parte a fundului oceanului, ei gazduiesc un sfert din viata maritima.

Acest eveniment de albire este al treilea din istoria mondiala. Potrivit Administratiei Oceanice si Atmosferice Nationale a SUA (NOAA), primul eveniment de albire, care a avut loc in 1998, a distrus 16% din depozitul total de corali din lume. Al doilea a fost in 2002-2005, care a distrus jumatate din recifele de corali din Marea Caraibelor.

Profesorul Hughes a declarat ca zona afectata din Marea Bariera de Corali se extinde pe o suprafata mai mare de 3.800 de km, de la Papua Noua Guinee pana la Cairns in nord-estul Australiei, unde incalzirea apelor a fost evidenta de luni de zile. Doar patru aflorimente individuale de recif din acea zona nu au fost afectate, informeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Coral de 5 metri înălțime, descoperit în Marea Barieră de Corali....
Un coral de 5 metri înălțime...

"Continuam sa monitorizam procesul de albire printr-un efort comun al comunitatii, parteneriate cu industria, stiinta si tehnologia avansata", a declarat un purtator de cuvant al Ministrului Mediului din Australia, Greg Hunt.

Profesorul Hughes considera ca evenimente de albire par sa se agraveze din cauza impactului dual al El Niño, care e considerat vinovat de temperaturi ridicate si seceta in unele parti din Pacific, dar si de cresterea generala a temperaturii globale.

"Sa fie foarte clar, acest lucru este cauzat de incalzirea globala, iar principalul factor este mineritul si arderea carbunelui", a declarat Imogen Zethoven, un director de campanie a Australian Marine Conservation Society.

Reprezentantul grupului Australian Marine Conservation Society a declarat ca albirea ar trebui sa motiveze guvernul din Australia sa-si revizuieasca sprijinul pentru extractia carbunelui.

Citeste si:
Ce este albirea dentară? Dr. Alin Gabor îți spune toate...
Ce este albirea dentară? Dr....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.