Rusia continua sa trimita echipamente militare grele in Siria, in pofida anuntului presedintelui Vladimir Putin privind inceperea retragerii fortelor.

Numeroase nave cargo ruse continua sa se deplaseze din portul rus Novorossiisk, situat in Marea Neagra, spre baza navala rusa Tartus din Siria. "Navele trimise par sa aiba incarcaturi masive in momentul plecarii spre Siria. Deplasarile navelor sugereaza ca, la doua saptamani de la anuntul presedintelui Vladimir Putin privind inceperea retragerii fortelor din Siria, transporturile de echipamente militare spre Siria continua in acelasi ritm", arata o analiza realizata de Reuters.

"Transporturile efectuate sugereaza ca Rusia depune eforturi intense pentru mentinerea infrastructurii militare in Siria si pentru aprovizionarea armatei siriene", precizeaza aceeasi sursa.

Rusia are militari in unitatea aeriana Hmeymim si in baza navala Tartus. "Dat fiind ca cei mai multi militari raman in aceste baze, nu exista motive ca traficul sa fie redus", a explicat Mihail Barabanov, analist la Institutul rus CAST.

Presedintele Vladimir Putin a ordonat, la jumatatea lunii martie, inceperea retragerii "celei mai mari parti" a fortelor ruse din Siria, afirmand ca obiectivele operatiunilor militare au fost atinse. Liderul de la Kremlin a avertizat insa ca Rusia poate retrimite "in doar cateva ore" forte militare in Siria, in caz de necesitate, informeaza MEDIAFAX.

Rusia a lansat in octombrie 2015 operatiuni militare in Siria, in principal raiduri aeriene, pentru sustinerea Administratiei Bashar al-Assad. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic, desi Occidentul denunta raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Decizia de incepere a retragerii efectivelor a fost luata la doar doua saptamani de la intrarea in vigoare a unui armistitiu in Siria.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste, conform estimarilor ONU, 270.000 de morti.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.