Ambasadorul Germaniei, convocat de Ankara dupa ce ARD a difuzat un clip care-l ironizeaza pe Erdogan.

Ambasadorul Germaniei in Turcia a fost convocat la sediul Ministerului turc de Externe, dupa ce televiziunea germana a difuzat un cantec care-l ironizeaza pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anuntat marti un oficial turc, relateaza AP in pagina electronica de marti

Ankara a condamnat acest clip satiric in aceasta intalnire cu ambasadorul Martin Erdmann, care a avut loc saptamana trecuta, si a cerut ca postul public, care a difuzat clupul pe 17 martie, sa inceteze sa-l mai difuzeze, a declarat marti - sub protectia anonimatului, potrivit reglementarilor Guvernului in acest sens - un oficial de la Ministerul de Externe.

Cantecul - in limba germana -, care poate fi accesat in continuare pe site-ul ARD si pe retele de socializare, face aluzie, intre altele, la incarcerarea unor jurnalisti de opozitie, interventiile in forta ale autoritatilor impotriva demonstrantilor si acuzatii potrivit carora Turcia prefera sa lupte mai degraba impotriva rebelilor kurzi decat a gruparii Statului Islamic (SI). Cantecul este difuzat impreuna cu un clip in care Erdogan cade de pe un cal.

Unul dintre versuri afirma ca "un jurnalist care scrie ceva ce nu-i convine lui Erdogan va fi la parnaie maine", potrivit traducerii in engleza oferite de AP. Presedintele Federatiei germane a jurnalistilor Frank Ueberall a declarat ca Erdogan "pare ca si-a pierdut controlul".

Indignarea presedintelui turc este "rizibila", apreciat el, citat intr-un comunicat, indemnand sa nu piarda din vedere faptul ca "persecutarea jurnalistilor este o realitate amara in Turcia".

Erdogan este cunoscut ca foarte intolerant fata de critici. Peste 1.800 de cazuri au fost deschise impotriva unor persoane acuzate ca l-au insultat de cand a devenit presedinte, in 2014, in baza unei legi - rareori utilizate in trecut - care interzice insultarea presedintelui. Printre persoanele trimise in judecata se afla celebritati, jurnalisti, dar si scolari.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Acelasi oficial turc a mai anuntat marti ca Ankara convoaca un numar de diplomati straini la sediul ministerului pentru a le transmite protestul sau fata de prezenta unui grup de diplomati, saptamana trecuta, la procesul a doi jurnalisti de opozitie.

Erdogan i-a criticat aspru pe acesti diplomati - dintre care unul a postat selfie-uri din tribunal - si i-a acuzat de incalcarea unor limite si sustinerea celor care, in opinia sa, au vrut sa dea o "lovitura (de stat)" impotriva Guvernului, relateaza MEDIAFAX.

Ankara urma sa le transmita diplomatilor convocati ingrijorarea sa fata de "postari pe retele de socializare care pot fi considerate o interventie in independenta tribunalelor si care sunt contrare principiului impartialitatii", a precizat oficialul citat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.