Peste 30 de persoane - comandouri, organizatori, sustinatori logistici, presupusi complici - au fost identificate pana acum ca avand legaturi cu atacurile din noiembrie de la Paris, iar mai multe sunt suspectate ca au participat la atacurile de marti de la Bruxelles, relateaza AFP online.

Trei comandouri, 9 barbati, inclusiv un "organizator", toti morti:

COMANDOUL DE LA TERASE

Trei atacatori cu legaturi cu comuna Molenbeek de la Bruxelles deschid focul asupra unor terase si restaurante pariziene si omoara 39 de oameni:
  • ABDELHAMID ABAAOUD - Un reprezentant al jihadistilor francofoni din cadrul gruparii Statul Islamic (SI), cu dubla cetatenie belgiana si marocana, in varsta de 28 de ani, este prezentat ca "unul dintre organizatorii" masacrelor, implicat de asemenea in mai multe atentate dejucate in Franta. El este ucis intr-un asalt al fortelor speciale, pe 18 noiembrie, la Saint-Denis, la nord de Paris.
  • CHAKIB AKROUH - In varsta de 25 de ani, cu dubla cetatenie belgiana si marocana, se detoneaza in timpul asaltului fortelor speciale la Saint-Denis.
  • BRAHIM ABDESLAM - Un francez rezident in Belgia, in varsta de 31 de ani, fratele lui Salah, se detoneaza intr-un restaurant.

COMANDOUL DE LA BATACLAN

Trei francezi care poarta centuri explozive, inarmati cu pusti de tip Kalasnikov, omoara 90 de oameni in aceasta sala de spactacol. Ei mor cu totii in sala:
  • SAMY AMIMOUR - In varsta de 28 de ani, nascut in zona periferiei pariziene, pleaca in Siria in 2013.
  • OMAR ISMAIL MOSTEFAI - In varsta de 29 de ani, nascut in zona periferiei pariziene, pe numele caruia exista o fisa pentru radicalizare din 2010, se duce la randul sau in Siria.
  • FOUED MOHAMED-AGGAD - In varsta de 23 de ani, membru al unui grup de prieteni din Strasbourg (est) plecati in Siria.

COMANDOUL DE LA STADE DE FRANCE

Trei kamikaze se arunca in aer, in apropiere de stadion, si omoara o persoana:
  • BILAL HADFI - Un francez rezident in Belgia, in varsta de 20 de ani, care a fost in Siria.
  • DOI BARBATI CU FALSE PASAPOARTE SIRIENE - Sunt prezentati drept irakieni de catre SI.
  • Salah Abdeslam, un presupus logistician - Un francez, in varsta de 26 de ani, fratele lui Brahim si prietenul lui Abaaoud, el a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek. Este suspectat ca i-a transportat pe kamikaze la Stade de France si le-a spus anchetatorilor belgieni ca voia sa se detoneze, dar a "dat inapoi".
  • Fratii Clain, "vocea" revendicarii SI - Fabien, in varsta de 37 de ani, considerat un adevarat "pilon" al miscarii jihadiste de la Toulouse (sud-vest), a inregistrat mesajul prin care SI revendica atacurile. Vocea fratelui sau, Jean-Michel, a fost identificata in inregistrare.

COMPLICI SI PRESUPUSI SUSTINATORI

  • NAJIM LAACHRAOUI, alias SOUFIANE KAYAL - cautat
Unul dintre presupusii artificieri si coordonatori ai atacurilor de la Paris, in varsta de 24 de ani. ADN-ul sau a fost gasit pe material exploziv in fata Stade de France si in Bataclan, dar si in ascunzatori din Belgia.

  • KHALID si IBRAHIM EL BAKRAOUI - morti
Acesti frati ar reprezenta alta legatura intre masacrele de la Bruxelles si Paris. Ei au participat la atacurile sinucigase de marti, la Bruxelles.
Khalid, un belgian in varsta de 27 de ani, este suspectat ca a inchiriat, sub un nume fals, o ascunzatoare folosita de comandouri inainte de atacurile de la Paris si o ascunzatoare pentru Salah Abdeslam.

  • MOHAMED BELKAID, alias SAMIR BOUZID - ucis la Molenbeek pe 15 martie
El i-ar fi oferit un ajutor logistic lui Abaaoud si este suspectat, de asemenea, ca s-ar fi aflat in legatura cu atacatori din seara de 13 noiembrie.

  • MOHAMED ABRINI - cautat
Cu dubla cetatenie belgiana si marocana, in varsta de 31 de ani, el se afla intr-o masina dintr-un convoi care ii aducea pe atacatori din Belgia catre Paris pe 12 noiembrie.

  • ABID ABERKAN - arestat
L-a ascuns pe Salah Abdeslam la Molenbeek, unde cei doi au fost capturati vineri. Cu o zi inainte el a purtat sicriul fratelui sau Brahim.
Citeste si:
Cătălin Măruță, desființat de internauți pe Threads. Prezentatorul...
Cătălin Măruță, desființat de...

  • AHMED DAHMANI - arestat in Turcia
Un belgian de origine marocana arestat in timpul unei presupuse plecari in Siria. El este suspectat ca a ajutat la reperarea tintelor atacurilor.

  • GELEL ATTARD - arestat in Maroc
Suspectat ca are "legaturi directe" cu autorii atacurilor, el s-ar fi dus in Siria impreuna cu unul dintre atacatorii sinucigasi de la Stade de France.

  • HASNA AITBOULAHCEN - ucisa pe 18 noiembrie la Saint-Denis
O franceza, in varsta de 26 de ani, vara lui Abaaoud, pe care l-a ajutat dupa atacuri.

  • JAWAD BENDAOUD, cel care a oferit o chirie la Saint-Denis - arestat
El i-a furnizat cazare lui Abaaoud. Unul dintre apropiatii sai, MOHAMED SOUMAH, a fost de asemenea incarcerat.

  • MOHAMED AMRI si HAMZA ATTOU - arestati in Belgia
Ei l-au adus pe Salah Abdeslam la Bruxelles dupa atacuri.

  • ALI OULKADI - arestat in Belgia
El l-a condus pe Salah Abdeslam in Bruxelles la o zi dupa atacuri.

ALTE PERSOANE ARESTATE

  • Zakaria J., arestat in ianuarie la Molenbeek si prezentat ca un apropiat al lui Abaaoud.
  • De asemenea inculpati in Belgia: Lazez Abraimi (urme de sange si arme au fost descoperite in vehiculul sau); Abdeilah Chouaa; Mohamed Bakkali; Samir Z. si Pierre N. - doi apropiati ai lui Bilal Hadfi; Adboullah C. - care a discutat in mai multe randuri la telefon cu Hasna Aitboulahcen.
  • Zouhir Mehdaoui, alt apropiat al lui Abaaoud, arestat pe 27 februarie in Algeria.
  • Un algerian in varsta de 28 de ani si un pakistanez in varsta de 34 de ani, arestati pe 10 decembrie intr-un centru de refugiati in Austria. Ei au debarcat in Grecia pe 3 octombrie, cu un grup in care s-au infiltrat doi atacatori de la 13 noiembrie. In telefonul mobil al algerianului s-a gasit un numar de telefon identic cu cel al telefonului gasit in buzunarul unuia dintre atacatorii de la Stade de France.
Material preluat de pe MEDIAFAX.
Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.