Mii de hispanici s-au lansat intr-o adevarata cursa contracronometru pentru a obtine cetatenia americana si a vota, astfel, in alegerile prezidentiale, satui de discursul agresiv antimigratie al miliardarului Donald Trump, favoritul in alegerile primare republicane.

"Ma simt amenintata de situatia politica", declara pentru AFP o mexicana, María Orozco, in varsta de 36 de ani. Ea detine deja celebrul "green card", de rezident permanent. Documentul ofera "o anumita securitate, insa legile imigratiei se schimba constant si nu stiu ce se poate intampla daca va castiga Trump", subliniaza ea.

Magnatul in domeniul imobiliar agita, de la inceputul campaniei, o retorica agresiva prin care-i vizeaza pe imigrantii din America Latina, anuntand ca, in cazul in care va fi ales, va expulza 11 milioane de migranti fara forme legale, in principal hispanici. El a promis ca va obliga Mexicul sa plateasca pentru ridicarea unui zid urias de-a lungul frontierei cu Statele Unite, care sa opreasca fluxul de migranti clandestini, si a afirmat despre migrantii mexicani fara documente ca sunt violatori, traficanti de droguri si criminali, informeaza MEDIAFAX.

"In 15 ani de trai aici nu am simtit niciodata o atmosfera atat de ostila", a subliniat Maria Orozco, o scenarista care locuieste la Los Angeles. "Vreau sa votez impotriva lui Trump", a conchis ea.

Ea este departe de a fi singura.

In Statele Unite, unde traiesc in total peste 54 de milioane de hispanici, cei care pot sa ceara nationalitatea se mobilizeaza cu miile pentru a-si pregati dosarele. Ei au termen pana in mai, stiind ca urmeaza cinci luni de proceduri, inainte sa se inscrie in registre pentru a putea vota pe 8 noiembrie.

Potrivit Guvernului Obama, aproximativ 8,8 milioane de persoane pot obtine cetatenia - inclusiv 2,7 milioane de mexicani. Exista deja 13 milioane de alegatori de origine hispanica si ei ar putea participa la scrutinul din noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.