Elvetienii au respins duminica prin referendum principiul expulzarii infractorilor si criminalilor straini condamnati, marcand o infrangere a Partidului Popular Elvetian (SVP, extrema dreapta), relateaza DPA in pagina electronica.

O victorie a taberei "da" in acest scrutin federal ar fi complicat relatiile deja tensionate dintre Elvetia si Uniunea Europeana, principalul sau partener comercial.

Potrivit rezultatelor finale, 59% dintre participanti s-au opus initiativei, percepute ca un adevarat test al sistemului juridic si politic. "Destul cu semanarea fricii", a declarat Flavia Kleiner, conducatoarea unei largi platforme politice opuse initiativei.

SVP, cel mai puternic partid in Parlamentul elvetian, a prezentat referendumul ca modalitate de reducere a nivelului infractionalitatii.

Propunerea supusa votului alegatorilor, redactata de catre SVP, prevedea expulzarea sistematica a tuturor rezidentilor straini condamnati in Elvetia, dupa ispasirea pedepselor in cazul unor fapte penale grave precum crima, violul sau jaful armat, sau dupa doua condamnari in mai putin de zece ani pentru infractiuni ca furtul prin efractie sau depasirea vitezei legal admise.

Aceste masuri ar fi vizat in special imigrantii de generatia a doua sau a treia, care riscau sa fie trimisi inapoi in tarile de origine, chiar daca nu mai vorbesc limba si nu mai legaturi acolo, scrie MEDIAFAX.

"Este un semnal din partea unei largi parti a societatii civile potrivit caruia Elvetia este o tara de succes atunci cand apara diversitatea", a declarat Kleiner.

Aproape un sfert dintre cei 8,3 milioane de locuitori sunt de origine straina, al doilea nivel in Europa dupa Luxemburg.

Liderul SVP Toni Brunner a avertizat ca partidul sau va urmari indeaproape hotararile judecatoresti pentru a vedea daca creste numarul extradarilor.

In baza actualei legi penale, 500 de infractori straini au fost expulzati din tara anul trecut. Initiativa SVP ar fi condus la 10.200 de expulzari, potrivit Biroului National elvetian de Statistica.

Citeste si:
Tinerii români iau cu asalt joburile străinilor, fără a părăsi...
Tinerii români iau cu asalt...

Relatiile dintre Uniunea Europeana si Elvetia, care nu este stat membru, au fost tensionate in urma unui referendum SVP privind limitarea migratiei din UE, dar si din afara acesteia, adoptat cu un rezultat strans in 2014.

SVP planuieste deja un nou referendum, care ar putea tensiona si mai mult relatiile diplomatice ale tarii. Initiativa se numeste "Legea elvetiana in loc de judecatori straini" si vizeaza sa impuna legislatia nationala deasupra obligatiilor juridice internationale ale Elvetiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.