Bilantul ciclonului Winston care a lovit arhipelajul Fiji in weekend a ajuns, luni, la 18 morti, iar peste 6.000 de persoane locuiesc in adaposturi de urgenta, dupa ce casele acestora au fost avariate sau distruse, informeaza ABC News online.

Autoritatile au inceput sa trimita ajutoare, luni, insulelor cele mai afectate din cele peste 100 locuite din arhipelajul Fiji cu o populatie totala de aproximativ 900.000 de locuitori.

Insa in cazul unor insule precum Koro, unde s-au inregistrat cele mai mari pagube, autoritatile nu au reusit sa restabileasca in totalitate caile de comunicare, scrie MEDIAFAX.

Rafalele de vanturi produse de ciclonul Winston, care a lovit arhipelagul Fiji sambata, au atins viteze de 285 de kilometri pe ora, fiind cea mai puternica furtuna din Emisfera Sudica de la inceputul masuratorilor de acest fel, potrivit site-ului de stiri meteo Weather Underground.

Trimiterea de ajutoare insulelor afectate si comunitatilor izolate este prioritatea guvernului, sustine Ewan Perrin, secretarul pentru comunicare al statului Fiji.

"Dar este dificil sa trimitem ajutoare si echipamente comunitatilor izolate", a declarat Perrin. "Unele insule au pierdut vasele de transport in timpul furtunii si nu stim daca avioanele pot ateriza in zonele respective", a completat oficialul din Fiji.

Potrivit lui Perrin, autoritatile vor trimite luni un vas cu ajutoare medicale, alimente si rezerve de apa spre insula Koro, iar echipajele de la bordul vasului vor construi adaposturi temporare pentru cei ramasi fara locuinte.

Majoritatea celor care au murit in timpul ciclonului au fost loviti de fragmente desprinse din constructii sau se aflau in cladiri care s-au surpat, a explicat Perrin. Mai multe persoane au fost spitalizate din cauza ranilor grave suferite.

Locuitorii au putut iesi luni din case dupa ce autoritatile au ridicat restrictiile de circulatie impuse de sambata seara pe fondul ciclonului Winston. Dar starea de urgenta nationala ramane in vigoare pentru o perioada de 30 de zile.

Scolile vor fi inchise pentru o saptamana pentru a permite desfasurarea operatiunilor de curatare si resconstruire, iar universitatile vor ramane inchise pana la noi dispozitii.

Citeste si:
Marea Britanie a declarat stare de urgență din cauza caniculei
Marea Britanie a declarat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.