Rusia a recomandat, joi, Administratiei Bashar al-Assad, aflata la putere in Siria, sa respecte planul de incetare a focului care ar urma sa fie instituit, Moscova promitandu-i liderului de la Damasc ca poate scapa cu demnitate.

"Rusia a investit foarte mult in criza din Siria, la nivel politic, diplomatic si acum chiar militar", a declarat Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la Natiunile Unite.

"Prin urmare, am vrea ca presedintele Bashar al-Assad sa tina cont de aceste aspecte", a adaugat Ciurkin intr-un interviu acordat ziarului Kommersant.

"Am auzit declaratiile presedintelui al-Assad la televiziune... Sigur ca Administratia de la Damasc nu ignora eforturile diplomatice depuse de Rusia... Exista discutii despre o incetare a focului, despre o incetare a ostilitatilor in viitorul apropiat. Lucram intens la acest lucru", a subliniat diplomatul rus.

"Daca autoritatile siriene urmeaza calea Rusiei in solutionarea acestei crize, au sansa de a iesi din aceasta situatie cu demnitatea intacta", a insistat Ciurkin.

Rusia este principalul aliat international al Administratiei Bashar al-Assad, sustinuta regional de Iran, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite si Rusia au convenit recent sa faciliteze instituirea unui armistitiu in Siria, insa presedintele sirian, Bashar al-Assad, a exprimat determinarea de a continua lupta, chiar pe termen lung, pentru restabilirea controlului asupra zonelor ocupate de insurgenti sau teroristi. "Vom recuceri zonele ocupate, chiar daca acest lucru ar putea dura mult timp", afirma Bashar al-Assad.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.