Patriarhul rus Chiril si Papa Francisc au pledat, cu ocazia intalnirii istorice, pentru intensificarea legaturilor celor doua biserici, condamnand conflictele militare.

"Draga frate, in sfarsit", i-a spus seful Bisericii Catolice Patriarhului rus Chiril, imbratisandu-se cu ocazia intalnirii istorice din Cuba, prima intre liderii celor doua comunitati crestine dupa Marea Schisma din anul 1054. "Acum, lucrurile sunt mai usoare", a raspuns Chiril, Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, potrivit ziarului italian La Stampa. "Este mai clar ca este vointa lui Dumnezeu", a adaugat Papa Francisc.

Intalnirea privata intre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse si Papa Francisc a durat aproximativ doua ore, in incita aeroportului din Havana, in prezenta Mitropolitului Hilarion, consilierul pentru Relatii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a cardinalului Kurt Koch, presedintele Consiliului pontifical pentru Unitatea crestinilor, si a interpretilor.

O declaratie comuna prezentata dupa intrevedere pledeaza pentru coexistenta in pace si comuniune a membrilor celor doua comunitati crestine, enumerand prioritati comune precum incetarea conflictului separatist din estul Ucrainei si a persecutiilor care vizeaza crestinii in Orientul Mijlociu, scrie The Wall Street Journal.

"Suntem preocupati in primul rand de acele regiuni ale lumii unde crestinii sunt victime ale actiunilor de persecutare. In multe tari din Orientul Mijlociu si din Africa, familii intregi, sate si orase ale fratilor nostri intru Hristos sunt exterminate. Bisericile din aceste zone sunt distruse si jefuite in mod barbar, obiectele sacre sunt profanate, monumentele sunt distruse", se arata in declaratia comuna, citata de MEDIAFAX.

"Speram ca intrevederea noastra contribuie la restabilirea unitatii dorite de Dumnezeu", precizeaza declaratia. Documentul pastoral adopta pozitii comune in favoarea apararii valorilor crestine fundamentale, inclusiv a familiei traditionale, criticand secularismul, consumismul si avortul. De asemenea, Papa Francisc si Patriarhul Chiril au denuntat inegalitatile economice din lume, care forteaza mase mari de oameni sa migreze spre tari dezvoltate.

Citeste si:
Dana Roba, întâlnire de coșmar cu Daniel Balaciu în instanță: „Îmi...
Dana Roba, întâlnire de...

"Am vorbit sincer, ca fratii", a explicat Papa Francisc, alaturi de Patriarhul Chiril, dupa intalnirea care a avut loc in incinta Aeroportului Jose Marti din Havana. La conferinta de presa din aeroport a fost prezent si presedintele Cubei, Raul Castro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.