Republicanul Donald Trump si democratul Bernie Sanders au castigat alegerile primare din statul american New Hampshire, dupa ce le-au pierdut pe cele din Iowa.

Rezultatele din New Hampshire vor genera o lupta stransa intre candidatii republicani la presedintia americana in Carolina de Sud, pe 20 februarie, iar pentru candidatii democrati americani lupta se va da pe 27 februarie. Pentru Trump castigarea alegerilor primare din New Hampshire demonstreaza ca ramane printre favoriti, dupa ce pe 1 februarie a pierdut in fata senatorului Ted Cruz din Texas in prima serie de alegeri primare din Iowa.

Bernie Sanders, victorie zdrobitoare

In alegerile de marti din Hew Hampshire, Hillary Clinton, fost secretar de stat american, care candideaza din partea democratilor la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie din SUA, a fost invinsa de democratul socialist Bernie Sanders, obtinand 39% din sufragii, fata de 60% cat a obtinut Sanders, dupa numararea a 86% dintre voturi, informeaza MEDIAFAX.

Clinton abia a reusit sa castige alegerile primare din Iowa, dupa ce s-a aflat la egalitate cu Sanders, care a reusit sa o invinga in New Hampshire, pentru ca alegatorii mai tineri l-au preferat datorita propunerilor sale populiste de a inlatura suprematia bancilor americane si de a obliga statul sa plateasca taxele de scolarizare pentru facultate. "Oamenii au tot dreptul sa fie suparati, dar sunt si insetati, insetati dupa solutii. Am trimis mesaje care vor avea ecou de pe Wall Street pana in Washington, din Maine in California si de aceea guvernarea tarii noastre marete apartine tututor cetatenilor ei, nu doar unei maini de candidati prosperi", a declarat Sanders, in varsta de 74 de ani, dupa victoria sa din New Hampshire.

"Voi lucra mai mult ca oricine altcineva pentru a face acele schimbari necesare sa le imbunatateasca vietile", a precizat Clinton.

Donald Trump, preferat de 35% dintre republicani

Circa 73% dintre votanti cred ca Statele Unite se afla pe calea gresita si acesti oameni formeaza o majoritate a celor care ii sustin pe Trump si Sanders, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Ipsos in colaborare cu Reuters.
Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Donald Trump, care a militat pentru deportarea extracomunitarilor si interzicerea musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite, s-a clasat pe primul loc in alegerile din New Hampshire cu 35% dintre voturi printre republicani, dupa numararea a 88% dintre voturi. El si-a felicitat candidatii, avand o abordare decenta, dar a promis sa revina la cea necizelata. "Maine: bum,bum", a exclamat el, facand referire la declaratiile sale explozive cu care a obisnuit publicul de-a lungul campaniei sale electorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.