Presedintele american, Barack Obama, cere Congresului deblocarea a peste 1,8 miliarde de dolari pentru finantarea urgenta a luptei impotriva virusului Zika, a anuntat, luni, Casa Alba, citata de site-ul publicatiei The New York Times.

Casa Alba a anuntat ca banii vor fi folositi pentru a extinde programele de control asupra tantarilor, pentru crearea mai rapida a unui vaccin, pentru dezvoltarea testelor de stabilire a diagnosticului si o mai buna sustinere a femeilor insarcinate care obtin venituri mici. "Ceea ce stim este ca se pare ca este un risc destul de mare pentru femeile insarcinate si pentru cele care doresc sa aiba un copil", a spus Obama intr-un interviu publicat luni pe site-ul CBS News.

Casa Alba a avertizat ca pe masura ce primavara si vara se apropie, Statele Unite trebuie sa se pregateasca sa combata transmiterea locala a virusului. Cu toate acestea, Obama a adaugat ca "nu ar trebui sa existe o panica vizavi de acest lucru".

Pana in prezent, virusul Zika nu a fost transmis de tantari pe teritoriul Statelor Unite, insa unii americani s-au intors acasa infectati cu acest virus din America de Sud, Centrala, Insulele Caraibe si Isulele din Oceanul Pacific.

Expertii medicali sunt preocupati ca virusul Zika se transmite foarte rapid si pe distante mari, consecintele fiind devastatoare. OMS avertiza acum doua saptamani ca virusul Zika, transmis in principal de tantari, se propaga "in mod exploziv" in America de Sud, unde in 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri De la depistarea bolii pentru prima data, in mai 2015, in Brazilia, virusul s-a raspandit in peste 20 de tari, printre care se numara Brazilia, Columbia, Bolivia, Paraguay, Columbia, Mexic si Venezuela, scrie MEDIAFAX.

Organizatia Panamericana pentru Sanatate (PAHO) a lansat un apel international la lupta pentru combaterea virusului, in cadrul unei reuniuni cu reprezentanti din domeniul sanatatii din 13 state latino-americane, care a avut loc saptamana trecuta in Uruguay.

"Estimam ca vom avea nevoie de aproximativ 8,5 milioane de dolari pentru a le ajuta in mod corespunzator pe statele noastre membre sa raspunda (n.r. acestei provocari)", a declarat, miercuri, Carissa Etienne, directorul organizatiei. "Cerem guvernelor, fundatiilor si altor donatori sa ne ajute cu bani", a continuat aceasta. Organizatia a cheltuit pana in prezent peste 800.000 de dolari, a mai precizat ea.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.