Turistii care se intorc in Franta din zonele de raspandire a virusului Zika nu vor putea dona sange decat dupa 28 de zile de la intoarcerea lor pentru a evita riscul transmiterii virusului prin transfuziile de sange, a informat ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, potrivit Reuters.

Touraine a mai anuntat duminica si ca 18 cazuri de febra Zika au fost inregistrate in randul turistilor, in Franta.

Zika a fost declarata urgenta medicala globala saptamana trecuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), dupa ce tot mai multe cazuri s-au inregistrat in America. Decizia de a restrictiona donarea de sange in Franta vine dupa ce Brazilia a anuntat saptamana trecuta ca a inregistrat doua cazuri de transmitere a virusului Zika prin transfuzii de sange care proveneau de la donatori infectati.

"Oricine vine dintr-o zona de raspandire a virusului Zika nu poate dona sange pentru 28 de zile de la intoarcere", a precizat Touraine. Ea a indemnat femeile insarcinate sa informeze autoritatile daca au calatorit in zonele respective, afectate de virusul Zika. Cazuri au fost depistate si in coloniile franceze precum insulele Martinica si Guadalupe din Caraibe, dar si in Guyana Franceza, care se invecineaza cu Brazilia.

Virusul se transmite, de regula, prin intepatura tantarilor din special Aedes. Dar, saptamana trecuta, oficialii americani din Texas au raportat ca o persoana din Dallas a fost infectata cu virusul Zika dupa ce a intretinut relatii sexuale cu o alta persoana care a calatorit in Venezuela, unde virusul este prezent si se raspandeste, scrie MEDIAFAX.

Cazurile de infectare cu virusul Zika au capatat amploare in America, fiind depistat in peste 30 de tari americane. Brazilia este cea mai afectata tara de acest virus. Virusul Zika este considerat a fi responsabil de malformatiile cu care se nasc unii copii - microencefalie, au capul subdezvoltat, ceea ce cauzeaza probleme majore de dezvoltare, conducand chiar si la moartea acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.