Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a anuntat joi, intr-un comunicat, ca este pregatit sa se predea politiei britanice vineri la pranz, zi in care asteapta arbitrajul - cu caracter neconstrangator - al Grup de lucru ONU privind detentia arbitrara (WGAD), relateaza Le Monde online.

"In cazul in care (grupul) ONU anunta maine (vineri) ca am pierdut cazul impotriva Marii Britanii si Suediei, voi iesi din ambasada vineri la pranz pentru a accepta sa fiu arestat de catre politia britanica, avand in vedere ca nu mai exista nicio perspectiva semnificativa de apel", anunta joi Assange in acest comunicat.

"Insa, daca voi castiga, iar statele parti vor fi gasite ca au actionat ilegal, astept sa mi se restituie imediat pasaportul si sa inceteze orice incercari de a ma aresta", adauga el.

In septembrie 2014, Assange a depus plangere impotriva Suediei si Marii Britanii la acest organism mandatat de ONU, cu scopul de a obtine o recunoastere a izolarii sale in incinta Ambasadei Ecuadorului, incepand din 2012, drept o detentie ilegala.

Assange s-a refugiat in sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra in iunie 2012, dupa ce autoritatile suedeze au cerut sa fie extradat. El nu a fost acuzat de vreo infractiune, ci este cautat sa fie interogat in Suedia in legatura cu acuzatii de agresiune sexuala formulate impotriva sa de catre doua femei, scrie MEDIAFAX.

"Timp de aproape patru ani, domnul Assange a fost privat de un anumit numar al libertatilor sale fundamentale. In ultimele 816 zile el a fost izolat intr-o zona de 30 de metri patrati in incinta Ambasadei Ecuadorului la Londra, fara sa aiba acces la aer proaspat sau lumina soarelui, comunicatiile sale au fost limitate si adesea perturbate, nu a avut acces la instalatii medicale adecvate, a fost supus unei supravegheri continue a timpului sau si se afla intr-o stare constanta de insecuritate juridica si procedurala. Domnul Assange nu a fost inculpat", se arata in textul trimis atunci WGAD.

In cazul in care comunitatea internationala ii da dreptate si apreciaza ca Londra si Stockholmul nu au actionat cu respectarea legii, Julian Assange cere sa i se restituie imediat pasaportul si sa fie oprita orice incercare de retinere a sa.

Vizat de un mandat de arestare european, australianul in varsta de 44 de ani refuza sa se predea Suediei, de teama ca ar fi extradat catre Statele Unite, unde ar putea sa i se reproseze publicarea pe site-ul WikiLeaks, in 2010, a aproximativ 500.000 de documente referitoare la Irak si Afganistan - clasate secret al Apararii - si a 250.000 de comunicari diploamtice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.