Cele sase noi comandamente NATO in Europa de Est - Unitatile de Integrare a Fortei NATO (NIFU) - urmeaza sa devina deplin operationale inainte de Summitul de la Varsovia, programat in iulie 2016.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat ca aceste unitati fac parte din cadrul unui plan de actiune vizand pregatirea celei mai importante consolidari a apararii colective a NATO de la sfarsitul Razboiului Rece, in urma crizei din Ucraina. Inaugurate in urma cu sase luni in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, aceste unitati au participat intre timp la exercitii militare de anvergura si au fost dotate cu personal nou, precizeaza NATO.

Ele servesc ca legatura intre fortele nationale respective si fortele multinationale NATO. In cazul in care va fi necesar, ele vor contribui de asemenea la sustinerea unor intariri, ajutand fortele sa se deplaseze rapid si eficient. In ultimele sase luni, comandantii NIFU au lucrat la instalarea si dotarea unitatilor. Din fiecare comandament vor face parte aproximativ 40 de membri, jumatate provenind din tara in care sunt gazduite unitatile, iar restul de la alti aliati.

Ministrii Apararii din statele membre NATO au convenit sa infiinteze inca doua cartiere generale in Ungaria si Slovacia, care urmeaza sa fie activate in viitorul apropiat, a mai anuntat Alianta Nord-Atlantica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.