Italia va trimite un plus de 130 de soldati suplimentari in regiunea Erbil din Irak, drept raspuns la cererile formulate de Franta in fata partenerilor sai UE dupa atentatele de la Paris din luna noiembrie.

Acesti 130 de militari, care vor dispune de elicoptere de salvare si de lupta, vor avea drept misiune principala sa preluarea ranitilori, potrivit ministrului italian al Apararii, Roberta Pinotti, citata de MEDIAFAX. "Americanii evalueaza posibilitatea deplasarii in Turcia" a acestor militari italieni, "pentru a putea interveni in Siria, si prin urmare, este vorba de un angajament nou si semnificativ al Italiei in lupta impotriva terorismului", a mai precizat aceasta.

In urma atentatelor de la Paris, care s-au soldat cu 130 de morti, presedintele Frantei, Francois Hollande, a invocat in luna noiembrie articolul 42-7 al tratatelor europene, care prevede o clauza de solidaritate in caz de agresiune impotriva unui stat UE.

"Franta doreste sa ceara sprijinul partenerilor sai europeni - cu titlu bilateral - in masura posibilitatii lor, in lupta impotriva Daesh (acronimul arab al retelei teroriste Stat Islamic) in Irak si Siria, si o participare militara crescuta din partea statelor membre in teatrele de operatiuni unde Franta are desfasurate trupe", a declarat atunci, ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian.

Italia a avut intarzieri in a oferi un raspuns, ceea ce a generat o serie de tensiuni intre Paris si Roma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.