Agentiile germane de informatii - atat interne cat si externe - au recrutat refugiati ca informatori in probleme de securitate, o practica extrem de controversata, dezvaluie revista Der Spiegel, citata de postul Deutsche Welle (DW) in pagina electronica.

Serviciul Federal german de Informatii (BND) si Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV) au cerut, in perioada 2000-2013, unui numar de aproximativ 850.000 de solicitanti de azil sa le furnizeze informatii in domeniul securitatii, potrivit revistei.

Personalul unei filiale a BND, insarcinate in mod specific cu "afacerile externe" in Germania - HBW -, se afla printre cei care i-au interogat pe solicitantii de azil, scrie revista in editia de sambata.

In pofida faptului ca HBW a fost inchisa in iunie 2014, surse din domeniul securitatii sustin ca persoane care cauta refugiu in Germania sunt supuse in continuare unor presiuni pentru a furniza informatii in mod "voluntar".

"O practica discutabila"

Der Spiegel scrie ca aceasta practica este controversata, in contextul in care refugiatilor li se ofera adesea o protectie pe care nu ar fi obtinut-o daca ar fi refuzat sa coopereze. Potentialii informatori ar fi fost recrutati in schimbul promiterii unor privilegii juridice, mai dezvaluie publicatia.

Revista germana a facut aceste dezvaluiri ca raspuns la o interpelare in Parlament, din partea Die Linke, care a criticat folosirea azilantilor de catre serviciile de spionaj, scrie MEDIAFAX.

"Daca agentiile de informatii au exercitat in mod repetat presiuni asupra refugiatilor, acest lucru nu este doar condamnabil din punct de vedere moral: adevarul informatiilor culese in acest fel este necesar sa fie, de asemenea, pus in discutie", a declarat parlamentara Martina Renner din cadrul Die Linke.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.