Noul premier moldovean, Pavel Filip, a recunoscut intr-un interviu pentru BBC ca politicienii de la Chisinau au o ultima sansa de a restaura increderea opiniei publice in clasa politica si a respins apelurile protestatarilor la demisie, avertizand ca nu va tolera manifestatiile violente.

Peste 20.000 de persoane au protestat duminica la Chisinau, denuntand legaturile lui Pavel Filip cu oligarhi puternici din tara.

Republica Moldova se confrunta cu o criza politica de peste un an, de cand a fost descoperita disparitia din trei banci a unui miliard de dolari, echivalentul unei optimi din PIB-ul tarii.

In primul sau interviu pentru presa internationala, Filip a declarat pentru BBC ca demisia sa ar face si mai mult rau tarii. "Ne-am putea regasi intr-o criza economica si sociala profunda. Este posibil ca Republica Moldova sa nu poata plati salariile si pensiile timp de patru luni", a afirmat el.

Filip a fost votat de Parlament in circumstante controversate saptamana trecuta, la cateva luni dupa ce fostul premier Vlad Filat a fost arestat pentru frauda bancara, iar succesorul sau, Valeriu Strelet, a fost demis printr-o motiune de cenzura in octombrie.

Atat grupurile prooccidentale, cat si cele proruse il acuza pe noul prim-ministru moldovean ca se foloseste de pozitia aparent favorabila apropierii de Uniunea Europeana pentru a ascunde coruptia.

Filip a recunoscut ca moldovenii nu mai au incredere in liderii lor si a cerut mai mult timp. El a recunoscut ca politicienii au o ultima sansa de a restaura increderea opiniei publice in clasa politica. "Noi intelegem ca oamenii nu mai cred populismul. Si le cer protestatarilor si partenerilor nostri internationali sa judece pomul nu dupa radacini, ci dupa fructe", a subliniat premierul.

El a insistat ca Republica Moldova nu va reduce programul de reforme stabilit in baza Acordului de asociere semnat cu UE in 2014, scrie MEDIAFAX.

Filip a avertizat de asemenea ca nu va tolera protestele violente, dupa ce mai multi protestatari au blocat duminica strazi din capitala. "Orice actiune din partea protestatarilor care va fi considerata o incalcare a legii va fi pedepsita", a precizat seful Guvernului moldovean.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.