Circa 20% dintre cursele aeriene de pe aeroporturile franceze vor fi anulate marti, cand vor protesta si taximetristii si cadre educationale si medicale fata de conditiile salariale si reformele Guvernului francez, informeaza agentia de presa Reuters.

Preavizul de greva din sectorul transportului aerian stabilit prin acordul comun a trei sindicate -SNCTA, FO, CGT - a impus Directiei generale a aviatiei civile (DGAC) sa ia decizia de suprimare preventiva a 20% dintre cursele aeriene de marti. SNCTA face apel la controlii de trafic aerian sa intre in greva de marti dimineata pana miercuri dimineata, la nivel national.

"Sunt asteptate perturbari pe tot teritoriul tarii", anunta DGAC intr-un comunicat. Personalul aerian protesteaza fata de conditiile salariale din 2010, precum si fata de suprimarea numarului de posturi din ultimii ani, peste 1.000 de posturi in mai putin de zece ani.

In septembrie, trei sindicate majoritare, CGT, FO si Solidaires, au refuzat sa semneze acordul care reglementeaza conditiile de remunerare a functionarilor publici. Ministrul Finantelor Publice, Marylise Lebranchu, si-a anuntat saptamana trecuta intentia de a purta negocieri salariale pe acest subiect in luna februarie.

Taximetristii vor fi marti in greva generala in Franta pentru a protesta fata de concurenta impusa de VTC (vehicule turistice cu sofer), ce vizeaza in principal compania Uber, solicitand suprimarea acestor servicii. Sunt prevazute blocaje in apropierea aeroporturilor Roissy-Charles-de-Gaulle si Orly, din Paris, scrie MEDIAFAX.

Proteste vor avea loc marti si in randul cadrelor educationale. Va fi a patra greva impotriva reformei privind organizarea liceului, prevazuta pentru 2016, dupa cele din mai, iunie si septembrie. Este contestata in special partea referitoare la autonomia oferita colegiilor si la suprimarea unor clase bilingve.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.