Reintroducerea verificarilor la frontierele din Spatiul Schengen ar trada ideea identitatii europene, afirma premierul Italiei, Matteo Renzi, pledand pentru educarea imigrantilor in spiritul culturii europene, pentru evitarea marginalizarii si radicalizarii acestora.

Aflat in orasul italian Mantova, cu ocazia lansarii Anului cultural 2016, Renzi a criticat deciziile unor state de a reintroduce verificari la frontiere din Spatiul Schengen.

"Trebuie sa avem puterea de a le spune celor care pun in discutie ideea frontierelor in Europa ca nu doar ca fac un pas inapoi, ci si tradeaza ideea identitatii europene", a spus Renzi.

"Cei care afirma ca problema Europei este Schengen si ca trebuie inchise frontierele uita ca autorii atentatelor din 2015 erau crescuti in Europa, in suburbii. In locuri in care cultura nu isi mai exercita functiile. Suburbiile devin locuri fara suflet, unde apare nihilismul si teroarea. Antidotul este cultura", a subliniat premierul Italiei. Surse UE citate de presa italiana afirmau joi seara ca, pe fondul crizei imigratiei, Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani. Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.