Atacurile coalitiei conduse de catre Statele Unite slabesc in mod clar gruparea Statul Islamic (SI) atat in Irak, cat si in Siria, unde aproximativ 22.000 de jihadisti au fost ucisi in ultimul an si jumatate, anunta Parisul si Washingtonul, relateaza AFP in pagina electronica.

"Provocam, in prezent, multe pagube Daech (acronimul arab al SI). Ei (jihadistii) au pierdut (...) 40% din teritoriul pe care-l controleaza in Irak, (reprezentand) 20-30% din intregul" teritoriu asupra caruia detin controlul, a apreciat secretarul de Stat american John Kerry in marja Forumului Economic de la Davos.

Potrivit lui Kerry, Statul Islamic urmeaza sa fie "foarte grav afectat" in Irak si in Siria pana la sfarsitul anului.

Deja "exista un bilant prezentat de coalitie (...). Acesta este de 22.000 de morti de la inceputul operatiunilor", a declarat ministrul francez al Apararii Jean-Yves Le Drian, pentru postul France24.

Potrivit coordonatorului UE in lupta impotriva terorismului Gilles de Kerchove, esecurile inregistrate de SI in fata coalitiei ar putea de altfel sa-i determine pe unii dintre liderii organizatiei sa se instaleze in Libia, o tara in care "nu au loc atacuri aeriene si (nu exista) nici un Guvern deplin functional". Lansate in vara lui 2014, atacurile aeriene ale coalitiei s-au intensificat dupa atacurile comise la Paris in noiembrie, soldate cu 130 de morti, in special asupra unor instalatii de productie petroliera. Traficul cu petrol este una dintre principalele surse de vent pentru SI.

De cand au fost lansate atacurile, SI pare ca se afla intr-o "situatie extrem de fragila", in opinia lui Jean-Yves Le Drian. "Nu a mai existat nicio ofensiva importanta a Daech de ceva timp", "mijloacele financiare (ale jihadistilor) incep, de asemenea, sa se termine", a notat el.

"Intensificarea atacurilor contra Daech dau roade", a apreciat, de asemnea, comandantul portavionului francez Charles de Gaulle, contraamiralul ené-Jean Crignola, intr-o escala la Abu Dhabi.

Insa, a adaugat Jean-Yves Le Drian, "este necesar sa ramanem prudenti". Jihadistii "au fost zdruncinati, diminuati de interventiile noastre, inclusiv in ceea ce priveste mijloacele grele de care dispun, dar sunt de asemenea obisnuiti cu noua situatie", a spus ministrul. "Ei se amesteca in mijlocul populatiilor civile si se protejeaza in acest fel. Ei efectueaza operatiuni punctuale de rezistenta ici-colo", a adaugat Le Drian.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

"Ritmul interventiilor va fi accelerat"

Campania aeriana a antrenat primele esecuri ale SI la Kobane (Siria), Sinjar si Ramadi (Irak). Insa organizatia continua sa recruteze combatanti.

Statul Islamic dispune, astfel, de 35.000 de jihadisti - dintre care cel putin 12.000 sunt straini -, potrivit lui Le Drian. Iar organizatia extremista a lansat sambata o ofensiva asupra orasului Dier Ezzor (est), aflat in continuare sub controlul Damascului. Pentru a fi infranta, "ritmul interventiilor va fi accelerat", a declarat presedintele francez François Hollande, dupa o reuniune la Paris a ministrilor Apararii din principalele sapte tari contributoare la coalitia anti-SI.

Strategia, reafirmata cu ocazia acestei reuniuni, "implica eliberarea oraselor Rakka, in Siria, si Mosul, in Irak, deoarece acolo se afla centrele de comanda ale Statului islamic", a subliniat seful statului francez.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

François Hollande a notat ca, in cursul acestei reuniuni a fost "reafirmata" de asemenea "vointa (...) de a ne oferi sustinerea fortelor arabe si kurde care lupta impotriva Daech la sol".

Forte speciale americane sunt, de asemenea, prezente in ambele tari. Ele "ofera capacitati unice care multiplica" eficienta militara a coalitiei, si-a exprimat satisfactia secretarul american al Apararii Ashton Carter, intr-un discurs sustinut la Paris.

Carter a indemnat Turcia, cu aceasta ocazie, "sa faca mai mult" in cadrul coalitiei, in special printr-un control mai bun la frontiera sa cu Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.